88 éves, 20 éve eltűnt, nagy értékű ereklyét keres mindenki Újpesten

Thumbnail for 2935847

Kevesen tudják, de ha nem is szó szerint, de Magyarországnak van Bajnokok Ligája győztes labdarúgó csapata. Egészen pontosan az Újpest.

1930-ban rendezték meg ugyanis a futballtörténelem első olyan tornáját, ahol az európai bajnokcsapatok számára írtak ki, ezért a mai napig többen is állítják, ez a torna volt a későbbi, 1955-ben startoló Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK), majd az ezt 1992-ben váltó UEFA Bajnokok Ligája előfutára.

Az 1930-as eseményre a rendező klub, a svájci Servette FC a kor összes jelentősebb európai futballbajnokságának győztesét meghívta Genfbe. A nyári tornára csak a brit csapatok nem vehettek részt, lévén akkoriban ők még mindenek felettinek érezték magukat, ellenálltak, nem voltak a FIFA tagjai.

klub.ute.hu

Az Újpest előbb a spanyol bajnok Irún (3-1) csapatát, majd a negyeddöntőben a holland Go Aheadet (7-0), az elődöntőben a házigazda Servette fc-t (3-0), majd a döntőben a Slavia Prágát (3-0) verve nyerte el a Bajnokok Serlegét (lásd a képen).

Ez a patinás, hat kilogrammos, száz százalék ezüstből, a svájci Golay Fils and Stahl nevű cég által készített nagy értékű sporttörténelmi ereklye 1998 magasságában ismeretlen körülmények között eltűnt. Az UTE akkori vezetése feljelentést tett, de a nyomozás nem járt sikerrel.

2003-ban szurkolói felhívásra újra keresés kezdődött, de sajnos nem vezetett eredményre. Az Újpest 1885 Szurkolói Klub és az UTE Baráti Kör, továbbá a lila fehér klub ezért az szurkolók, az internet közösségének segítségét kéri, mert úgy véli így eljuthat a hír a oda ahol tudnak a kupáról, és így vissza kerülhet relikvia a méltó helyére!

A nyomravezetőt vagy megtaláló, titkarsag@ute.hu címen, vagy az egyéb hivatalos csatornákon keresztül veheti fel a kapcsolatot az az UTE-val.

Tovább a cikkre: 88 éves, 20 éve eltűnt, nagy értékű ereklyét keres mindenki Újpesten

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest