Évtizedekre börtönbe kerülhet a korrupciós botrányba keveredett New York-i főpolgármester

Thumbnail for 6120902

Eric Adams New York demokrata párti polgármestere már korábban is belekeveredett gyanús ügyekbe, mi is foglalkoztunk vele, hogy simlis alakok között forgolódott, most azonban politikai karrierje szempontjából is komolyabb következményekkel kell szembenéznie, miután vádat emeltek ellene. A vádirat szerint a 2014 és 2021 között brooklyni polgármesterként, majd azóta New York-i főpolgármesterként dolgozó Adams

  • illegálisan fogadott el ajándékokat és ajándékutakat a török kormánytól, törvénytelen módon kért kampánytámogatást török üzletemberektől, és kihasználta a befolyását a New York-i török konzulátus új épületének engedélyeztetésekor.
  • Olyan kampánytámogatásokat fogadott el, amelyek esetében elfedték a valódi adományozó személyét, ami információs rendszer felhasználásával elkövetett csalásnak minősül,
  • törvénytelen módon kért és kapott pénzadományokat külföldi állampolgároktól,
  • illetve luxusutazást kért cserébe azért, hogy segítsen az új török konzulátus jóváhagyásában.

Ha Adamset bűnösnek találják, akkor a most 64 éves politikus akár több évtizedes börtönbüntetést is kaphat.

Spencer Platt / Getty Images Az újonnan épült török konzulátus épülete az ENSZ-szel szemben New Yorkban 2023. november 13-án.

Adni kell a látszatra

A közvélekedés szerint ha valakihez az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) munkatársai szállnak ki házkutatást tartani, akkor jobb, ha felköti a gatyáját, mert ők szeretnek biztosra menni, és addig gyűjteni a bizonyítékokat – akár éveken keresztül is –, ameddig a vádemelés és a bírósági eljárás már szinte csak formaság lesz. Ha pedig valaki szövetségi bíróság elé kerül, az szinte már csak a csodában reménykedhet, mert az ügyészek annyira felkészültek, hogy a vádlottaknak kevesebb mint az 1 százalékát mentik fel.

Az tehát, hogy Eric Adams ellen szeptember 25-én vádat emeltek, egy több éves folyamat eredménye, az előzményekről pedig itt olvashatnak részletesebben. A lényeg, hogy 2021-ben új épületbe szeretett volna költözni a New York-i török konzulátus, de a tűzoltóság a biztonságot érintő hiányosságok miatt nem adta meg az engedélyt. Ezért a törökökkel jó kapcsolatot ápoló Adams a megválasztása után személyesen járt közben az akkori tűzoltóparancsnoknál, és a konzulátus végül kinyithatott. Adams szerint az, hogy segítséget nyújtott, a közt szolgálta.

Néhány hónappal korábban, miután a demokrata párti politikus megnyerte az előválasztást, a vádirat szerint Adams török kapcsolattartója, Rana Abbasova üzenetet küldött a Turkish Airlines légitársaság New York-i vezetőjének, Cenk Öcalnak, hogy a polgármesterjelölt a barátnőjével Isztambulba szeretne repülni és szüksége van jegyekre. Öcal előbb 50 dollárt (nagyjából 18 ezer forintot) akart kérni a jegyekért, de Abbasova mondta, hogy az túl kevés,

adni kell a látszatra, mert a sajtó nagyon figyel.

Végül összesen 2200 dollárba (783 ezer forint) kerültek a repülőjegyek két személyre, oda-vissza, de ingyenesen kicserélték őket a Business Classra szóló helyekre, amely normál esetben 15 ezer dollárba, azaz több mint 5,3 millió forintba került volna.

Az ügyészség szerint Adams még Brooklyn polgármestereként 2016 és 2021 között összesen 123 ezer dollár (43,8 millió forint) értékben fogadott el csökkentett árú jegyeket a Turkish Airlinestól – egy alkalommal budapesti úticéllal – anélkül, hogy erről bármikor beszámolt volna.

Adams tevékenységét nyilvánvalóan nem csak az újságírók figyelték, hanem a szövetségi ügynökök is, így juthattunk el 2023. november 2-ig, amikor felgyorsultak az események. Aznap az FBI házkutatást tartott Brianna Suggsnál, aki Adams 2021-es főpolgármesteri választási kampányában az adománygyűjtésért felelt. A friss diplomás nő mindössze 23 éves volt, amikor Adams rábízta ezt a feladatot, és sokan csodálkoztak is, hogy a politikus miért egy ilyen kevés tapasztalattal rendelkező személyt választott.

Az FBI-osok aznap „meglátogatták” Rana Abbasovát és Cenk Öcalt is, majd négy nappal később egy rendezvényt követően lefoglalták a polgármester telefonjait és Ipadjét. Ügyvédje akkor azt mondta, hogy Adamset nem vádolják semmivel, és hogy korábban éppen ő maga tett bejelentést egy korrupciógyanús ügyben. 2023 november végén a főpolgármester közölte, hogy Suggs már nem dolgozik neki, Abbasovát pedig „helytelen viselkedés” miatt felfüggesztették, de részleteket nem közöltek.

Házkutatások, lemondások

Az ügy 2024 februárjában fordult komolyabbra, amikor Dwayne Montgomery nyugalmazott rendőrfelügyelő bűnösnek vallotta magát abban, hogy segédkezett olyan adományok eljuttatásában Adamshez, amelyeknél a valódi támogató személyét elrejtették.

Február végén aztán Winnie Grecónál, a főpolgármester ázsiai ügyekért felelős kapcsolattartójánál volt hatósági razzia. Greco nagyon jó kapcsolatot ápol a New York-i kínai közösséggel, Adams pedig rendszeresen felbukkant egy kínai tulajdonban álló bevásárlóközpontban, amelyet szintén átkutattak a nyomozók.

A szövetségi ügyészek 2024. júliusában a polgármester és stábja utazásai miatt mások mellett beidézte Adamset, valamint városházi dolgozókat is, szeptember elején pedig az FBI lefoglalta a városvezetés számos tagja, például az Edward A. Caban rendőrfelügyelő, Sheena Wright főpolgármester-helyettes és a főpolgármester főtanácsadója, Timothy Pearson mobiltelefonjait.

Barry Williams / New York Daily News / Getty Images Eric Adams, New York polgármestere megérkezik a manhattani szövetségi bíróságra 2024. szeptember 27-én.

Szeptember 12-e és 16-a között lemondott Caban, valamint Adams jogtanácsosa, Lisa Zornberg is, és letartóztattak két korábbi tűzoltóparancsnokot, Brian E. Cordascót és Anthony M. Saccavinót, mert azzal gyanúsították meg őket, hogy több tízezer dollár értékben fogadtak el kenőpénzt. Pár napon belül házkutatást tartottak a Caban helyettesítésével megbízott Thomas G. Donlonnál is, és lemondott a város egészségügyi biztosa is, bár a tájékoztatás szerint ennek nem volt köze a nyomozásokhoz (lépését azzal indokolta, hogy több időt szeretne a családjával tölteni).

Szeptember 23-án aztán fény derült arra is, hogy a júliusi idézésekre azért volt szükség, mert az ügyészek nem csak Adams török ügyleteit vizsgálják, hanem az Izraellel, Katarral, Kínával, Dél-Koreával és Üzbegisztánnal kapcsolatosokat is. Másnap lemondott a városháza közoktatásért felelős kancellárja, David C. Banks, akinek nyáron foglalták le a telefonját, és még aznap nyilvánosságra hozták az Adams elleni vádakat is.

Megy vagy marad?

Adams pénteken a bíróságon ártatlannak vallotta magát, a főpolgármester hivatali ideje pedig csak 2025-ben jár le, és a jogszabályok nem írják elő, hogy ha vádat emelnek ellene, akkor le kell mondania. Persze ezt magától is megteheti, ahogy erre Alexandria Ocasio-Cortez demokrata párti kongresszusi képviselő már fel is szólította.

A város működését szabályozó charta szerint arra is van lehetőség, hogy New York állam kormányzója, Kathy Hochul maga távolítsa el Adamset a főpolgármesteri székből. Ehhez Hochulnak fel kell függesztenie a városvezetőt legfeljebb 30 napra, majd egy vagy több meghallgatáson szembesítenie a vádakkal, és ezután dönthet Adams sorsáról.

Ha a polgármester valamilyen módon tényleg távozik posztjáról, akkor a város vezetését ideiglenesen Jumaane Williams veszi át, amíg le nem zajlik az előrehozott választás, amelyen elindulhat a korábbi kormányzó, a két botrányba belebukott Andrew Cuomo is.

The post Évtizedekre börtönbe kerülhet a korrupciós botrányba keveredett New York-i főpolgármester first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest