Bélrákot okozhatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek

Egy friss tanulmány szerint részben az ultrafeldolgozott termékekkel magyarázható az 50 év alatti nők körében a növekvő bélrákos megbetegedések száma – számolt be róla a The Guardian. Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UFP) általában ipari gyártású termékek, amelyek jellemzően már fogyasztásra készek, magas a zsír-, só- és adalékanyag tartalmuk, viszont gyakran kevés rostot és vitamint tartalmaznak.

Rengeteg vita övezi azt a kérdést, hogy vajon az összes ilyen élelmiszer egészségtelen-e. Több kutatás szerint ugyanakkor az UFP-k számos egészségi kockázatot tartogatnak a szívbetegségektől kezdve a korai elhalálozásig.

Az újabb vizsgálat azt mutatja, hogy akik ilyen élelmiszereket fogyasztanak, jobban ki vannak téve egy gyakori típusú bélpolibnak, az úgynevezett adenomának. Dr. Andrew Chan, a Massachusetts General kórház munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint ezek a polipok általában nem alakulnak át bélrákká, de a fiataloknál észlelhető vastagbélrák többsége ebből az elváltozásból alakul ki.

A vizsgálat során 1991-től kezdve négyévente közel 30 ezer résztvevővel töltettek ki egy kérdőívet az egészségi állapotuk és az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban. Az alanyokat 2015-ig, vagyis addig követték nyomon, amíg el nem érték az 50 éves kort.

A legkevesebb UFP-t evőkhöz képest a legtöbbet fogyasztó csoportnál 45 %-kal nagyobb kockázat jelentkezett a bélrákos megbetegedések terén.

Azonban nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy az UFP okozza a bélrákos megbetegedéseket. A kutatás eredményeit csorbítja, hogy a résztvevők – a nem feltétlenül megbízható – emlékezetük alapján töltötték ki a kérdőíveket, illetve az orvosok a vizsgálat során nem vették figyelembe a nők rákos daganatainak fejlődését sem.

Chan hozzáfűzte, hogy a bélrák kialakulásában több, a feldolgozott élelmiszerekhez köthető folyamat is közrejátszhat, mivel az UFP-k

  • magas zsírtartalmuk miatt összefüggésbe hozhatóak az elhízással;
  • és a 2-es típusú cukorbetegségnél az anyagcsere-rendellenességekkel;

amelyek szintén a vastagbélrák kockázatának növekedésével járnak.

„Ez nem azt jelenti, hogy ha az ember UPF-ket eszik, akkor elkerülhetetlenül rákos lesz. Ez biztosan nem az üzenetünk, ám ez egy darabja lehet a rákos megbetegedések alapjául szolgáló tényezők kirakósának” – mondta Chan.

Kapcsolódó
Dermesztő eredményt hozott egy ultra-feldolgozott élelmiszereket vizsgáló kutatás

Három fontos területen okozott változást a férfiak testében az ultrafeldolgozott élelmiszer alapú diéta.

The post Bélrákot okozhatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest