Először mehettek focimeccsre a szaúdi nők

Az ország történetében először nők is bemehettek a stadionba szurkolni egy labdarúgó-mérkőzésen Szaúd-Arábiában. A helyi média olyan fotókat közölt, amelyen zöld-fehér sálat a nyakuk köré tekerő, amúgy a szokásos fekete, földig érő leplet és fátylat viselő nők ülnek a dzsiddai Abdalláh Király Stadion lelátóján, az élvonalbeli al-Ahli és al-Batin bajnoki mérkőzésén.

Saudi Arabia allow women to enter football stadiums for 1st time in history https://t.co/P7zeQYccm2

— RT Sport (@RTSportNews) 2018. január 13.

Az interneten keringő videók egyikén az látszik, hogy a kezdéskor még szinte üres volt a 62 ezer néző befogadására alkalmas dzsiddai aréna, a lelátó később kezdett megtelni. Egy másik felvételen az látszik, hogy férfiak és nők azonos szektorban ülnek, és együtt biztatják, éltetik kedvenceiket.

Saudi Arabia has allowed female football fans into a stadium in the western city of Jeddah, marking the first time Saudi women were able to watch a game in person.

The move comes as a part of wider liberalization drive.https://t.co/heTOlbjZnK pic.twitter.com/J6nOW74lRa

— dwnews (@dwnews) 2018. január 13.

A muzulmán királyság sportügyekért felelős hatósága már korábban közölte, hogy három arénát készítenek elő a női drukkerek érkezésére. A következő napokban még a fővárosban, Rijádban, valamint Dammámban mehetnek be a szaúdi nők is a találkozóra.

Women in Saudi Arabia attended football matches for the first time in the kingdom’s history on Fridayhttps://t.co/1LfRUgwWMl pic.twitter.com/094Ly3lsls

— BuzzFeed News (@BuzzFeedNews) 2018. január 13.

A stadionok megnyitása a nők előtt a társadalmi reformok egyike a konzervatív országban. Idén nyártól például már autót is vezethetnek egyedül.

Tovább a cikkre: Először mehettek focimeccsre a szaúdi nők

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest