Gasztrohétvége: Mexikó

Thumbnail for 2562700

Az olasz receptek után újabb ország gasztronómiájába engedünk betekintést, amely nem más, mint Mexikó!

Gasztrohétvége sorozatunkban hétről hétre más országok kerülnek terítékre (szó szerint), ezúttal Mexikó néhány nevezetes ételét hoztuk el. Ha elkészítitek valamelyik finomságot, biztos, hogy új színt varázsolhattok majd az étkezéseitekbe!

1. Mexikói paradicsomleves

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 poblano paprika
  • 1 mokkáskanál egész koriander és római kömény
  • fél mokkáskanál tarkabors
  • 1 salotta / vöröshagyma
  • 2 ek étolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 paradicsomkonzerv
  • 1 mokkáskanál füstölt pirospaprika
  • 1 lime
  • 1 kis csokor friss koriander

Elkészítés:

A poblano paprikát a magjaival együtt lepirítjuk egy forró serpenyőben, majd betesszük az egészet egy tálba és felöntjük forró vízzel, hogy kb. 10 perc alatt megpuhuljon. A koriandert, a római köményt és a tarkaborsot egy közepes lábasban szárazon lepirítjuk. Amikor illatozni kezdenek kiszedjük őket és mozsárban finomra törjük. A serpenyőbe olajat öntünk és megpároljuk rajta a finomra vágott hagymát és fokhagymát. Amikor megpuhult a hagyma és a fokhagyma, az egészet belenyomjuk egy aprítógépbe. Erre jön a lecsepegtetett paprika a mozsárban összezúzott fűszerek, kb fél dl olaj, majd az egészet összezúzzuk. Az így elkészített fűszerpasztát egy lábasba kanalazzuk és hevíteni kezdjük. Hozzáadjuk a paradicsomkonzerveket, egy kevés vizet és az egészet összeforraljuk. Sózzuk, borsozzuk és füstölt paprikával, valamint egy lime levével ízesítjük. Hagyjuk rottyanni még egyet és már jöhet is a tálalás. Cheddar sajttal, tortilla chipsszel és friss korrianderrel díszítsük.

Guacamole tortilla (2 főre):

Hozzávalók:

  • 2 érett avokádó
  • 1 paradicsom
  • 1 salotta hagyma (vagy egy fél vöröshagyma)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss koriander
  • egy fél lime, vagy citrom leve
  • só, bors
  • cheddar sajt
  • tortilla lapok

Elkészítés:

Az avokádókat félbevágjuk, magjukat eltávolítjuk, húsukat egy tálba kaparjuk. A paradicsomot nagyon apró kockákra vágva hozzáadjuk. A hagymát, a fokhagymát és a friss koriandert szintén finomra vágva adjuk hozzá. Citromlével, sóval, nagyon kevés borssal ízesítjük és egy villa segítségével össszetörjük az egészet, amíg szép krémes, de azért kellően rusztikus állaga nem lesz. Száraz serpenyőben lepirítjuk a tortilla lap egyik felét, megfordítjuk majd megkenjük a guacamoléval. Megszórjuk reszelt cheddar sajttal és addig pirítjuk, amíg szép aranybarna nem lesz.

Chili con carne

Hozzávalók (4 főre):

  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 dl étolaj
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • 60-80 dkg darált marhahús
  • 1 teáskanál római kömény
  • 1 rúd fahéj
  • 3-4 szem szegfűbors, mozsárban összezúzva
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • Feketebors, só
  • 1 teáskanál csípős pirospaprika
  • + őrölt chili, friss chilipaprika, konzerves chipotle, stb, amennyire csak bírjátok a csípőset
  • 1 csapott teáskanál füstölt paprika por
  • 0,5 liter világos sör
  • fél vagy egész paradicsomkonzerv (darabos)
  • 2-3 dl marhaalaplé vagy húsleves
  • 1 leszűrt konzerv vörös- vagy feketebab

A körethez:

  • 1 zacskó natúr tortilla chips
  • 15 dkg cheddar sajt

Elkészítés:

Egy lábasban olajat hevítünk, és rádobjuk a finomra vágott vöröshagymát és a szeletekre vágott fokhagymát. Kis párolás után mehet rá a darált marhahús, és miután az egészet alaposan összeforgattátok és a hús kicsit elkezdett lepirulni, jöhetnek rá a fűszerek: római kömény, egy fahéjrúd, szegfűbors, őrölt koriander, só, és bors. Most jön a lényeg: a csípősség beállítása. Ne féljetek, legyetek bátrak. Csípős őrölt paprikával indítunk, aztán jöhet bele más is: friss chili/habanero, darált chili (leginkább bird’s eye), konzerben eltett füstölt csípős chipotle paprika, minden jöhet, itt aztán lehet kísérletezni. A füstös íz mindenképpen jól jön, szóval egy kis füstölt pirospaprika por is menjen bele! Ha megvagytok, az egészet öntsétek fel sörrel és alaplével, végül még egy darabos konzerv paradicsomot is adjatok hozzá. Innentől laza az ügy, már csak rotyogtatni kell az egészet kis lángon, egészen addig, míg az egész egy jó sűrű ragu állagot nem kap. Ha ez előbb bekövetkezne, mint másfél óra, akkor folyamatosan adagoljatok még hozzá alaplevet, hogy ne legyen túl száraz. Minél tovább készül, annál finomabb lesz, szóval ha ráértek, akkor akár 3-4 órát is simán el lehet főzögetni (persze ügyelve a kevergetésre és a folyadékra!) Kóstolgassátok, és nyugodtan adjatok még hozzá bármit a fenti fűszerekből, ha szükséges. Ha kész, még óvatosan forgassatok hozzá egy átmosott konzerv vörösbabot, hagyjátok összemelegedni és már tálalhattok is! A köret: a tortilla chipset szórjátok ki egy tálba, reszeljetek rá jó sok sajtot és az egészet dobjátok be a sütőbe (mikróba) amíg a sajt szépen rá nem olvad.

Forrás

A bejegyzést ( Gasztrohétvége: Mexikó ) az RC News. szállította

Tovább a cikkre: Gasztrohétvége: Mexikó

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest