Gyorsan terjed a kínai koronavírus!

Thumbnail for 3545341

Arról már beszámoltunk korábban, hogy Kína ronda vírust szabadított a világra. Most sajnos ismét a témában kell írnunk, mégpedig arról, hogy már a Külgazdasági és Külügyminisztérium is felhívta a magyarok figyelmét arra, hogy ne utazzanak az ázsiai ország egy bizonyos tartományába.

Az MTI-vel közölte elsőként a külügy, hogy senkinek sem ajánlják, hogy a kínai Hubei tartományba utazzanak. A helysi hatóságok ugyanis a koronavírus miatt teljesen lezárták a régiót, melyet nem lehet elhagyni sem. Menczer Tamás államtitkár közölte: “Vuhan városában négy magyar állampolgár lakik munkavállalóként egy szállodában, egy magyar férfi pedig a lezárt tartomány más városában tartózkodik.” A legutóbbi értesülések szerint mind jól vannak, és a minisztérium folyamatosan tartja velük a kapcsolatot.

Magyarország emellett állandóan egyeztet a pekingi nagykövetséggel, valamint a kínai külügyminisztérium konzuli részlegével is a vuhani történésekről. Többek közt arról számolnak be, ha esetleg további magyarokról kapnak hírt az érintett régióban. Ilyen információ bejelentésére egyébként ösztönzik a magyar polgárokat is.

PÁNIKOLJUNK VAGY SEM?
A pánik természetesen nem old meg semmit, a kérdés inkább az, hogy van-e félnivalónk idehaza?

„Súlyos a helyzet, a vírus terjedése gyorsul” – mondta a kínai kormány rendkívüli tanácskozását követően Hszi Csin-ping kínai elnök. Annyira azért hála Istennek nem volt még gyors, hogy elérje hazánkat, ugyanis nálunk nincs koronavírussal fertőzött beteg a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerint. Franciaországban viszont már van 3 jegyzett beteg és nagyjából 2000 turista érkezett Vuhan tartományából Nagy-Britanniába az elmúlt napokban.

Menczer Tamás azt mondta, hogy a kutatók már dolgoznak azon, hogy megállítsák a vírus további terjedését. Míg több ország szakembere közösen próbál vakcinát fejleszteni, addig arra buzdítanak mindenkit, hogy fokozottan ügyeljen a higiéniás szabályok betartására.

Amennyiben Kínából érkezik csomagunk, nincs szükség különösebb óvintézkedésre annak átvételekor. Nem feltétlen szükséges a dobozt vagy annak tartalmát fertőtleníteni, de azért lehet, hogy nem árt annak jellegétől függően, megfelelő tisztítószerrel áttörölni. Bajt nem okozhatunk vele.

MIT TEGYÉL, HA MOST KÍNÁBA KELL UTAZNOD?
Az első és legfontosabb, hogy tényleg csak akkor menj, ha muszáj. Mindenképpen tájékozódj a minisztérium honlapján! A minisztérium mindenkit arra kér, hogy kellő körültekintéssel járjanak el, és regisztráljanak konzuli védelemért a Konzuli Szolgálat weboldalán. (Ez egyébként tanácsos lépés minden külföldre utazás előtt.) A hatóságok folyamatosan figyelik az Egészségügyi Világszervezet közleményeit, valamint jól ismerik az európai gyakorlatot, így az óvintézkedésekkel kapcsolatos döntéseket megfelelően hozzák meg.

Saját maga és embertársai biztonsága érdekében mindenki kövesse a külügyminisztérium utasításait utazásai során!

A bejegyzést ( Gyorsan terjed a kínai koronavírus! ) az RC News. szállította

Tovább a cikkre: RCNews

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest