Hétvégi gasztro:az olasz ízek szerelmeseinek

Thumbnail for 2521560

Olaszország konyhája igencsak ismert a világ tájain, sőt elég kedvelt is. Ha te is imádod az olaszos ízeket, ez a cikk neked szól. Hétvégi ízorgiára fel!

Legújabb rovatunkban a hétvégi gasztroban minden pénteken bemutatjuk egy ország legalapvetőbb ételeit, melyet mindenki ismer. Ezekből bátran válogathatsz hétvégére vagy akár a jövő heti menüt is összeállíthatod. A családod egészen biztos, hogy értékelni fogja a szuper újításokat.

Toszkána, romantikus városok, gondola, tengerpart, pizza, lasagne és isteni borok. Alapvetően ez jut eszünkbe ha Olaszországra gondolunk. Igencsak kevés olyan emberrel találkoztam életem során, aki nem szereti az olasz konyhát. Ezzel szemben azokból is kevés van, aki veszi a fáradtságot, hogy igazi olasz ételeket varázsoljon az ebédlő asztalra. Ha neked mégiscsak kedved támadna egy kis különlegességhez, meríts ötletet tőlünk!

Pizza

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 25 g friss élesztő
  • 3 teáskanál cukor
  • 1 marék bazsalikom
  • 2 ek oregánó
  • 2 kávéskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 kávéskanál só
  • 5 dl paradicsomszósz

Elkészítés:

1. Fogjuk a lisztet, és rakjuk bele egy magas falú edénybe, majd a közepébe csináljunk egy hatalmas krátert. Szórjuk bele a cukrot a kráterbe. Morzsoljuk bele az élesztőt, lehetőleg kisebb darabokra. Az élesztő legyen friss, mert akkor lesz a legjobb.

2. Melegítsük fel a tejet 32-36 fokra, ez kb kézmeleg, majd öntsük bele a kráterbe. De finoman, ne vigye ki a hozzávalókat belülről. Fedjük le egy konyharuhával, majd hagyjuk állni egy 12-15 percig. Ha ez megvan, mehet bele a só. Én robotgéppel dolgozom az elején össze, mert az gyorsabb, de a kéztechnikát jobban szeretem. Ha ne adj isten túl száraz vagy krémes, ragadós a tészta, akkor nyugodt szívvel ne sajnáljuk a vizet vagy a lisztet. Egy a lényeg. Egy nagyon finom, könnyű, jól gyúrható tésztát kell hogy kapjunk. (Hozzáteszem, minél tovább gyúrjuk a tésztát, annál levegősebb és finomabb lesz. Nálam ez olyan 15-20 perc szokott lenni. Ez 2 45-ös pizzatésztára elegendő mennyiség.) 2 felé kell vágni, az egyik megy vissza a tálba, a másik mehet a deszkára. Egy szép, kerek, 45 centis lapot nyújtunk belőle, de vigyázzunk, ne legyen vastag, mert akkor a tészta is az lesz a sütés után. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, ha légkeveréses, az csak jó. Ha megvagyunk, mehet a kőre vagy a tepsire, és jöhet a következő!

3. Egy lábasba beleöntjük a paradicsomszószt, majd felmelegítjük. (Nem szabad használni semmiféle vizezett vagy kétes eredetű paradicsomlevet. Sűrű legyen és darabos. Lehet akár 1 paradicsomlé és 1 sűrítmény aránya, de azok is megfelelő minőségűek legyenek. Mert ez a lelke a pizzának.) Egy jó marék oregánó és bazsalikom mehet bele. Só és cukor ízlés szerint mehet bele, de ne sajnáljátok egyiket sem.

4. Jól összefőzzük őket, és ha megvan, hagyjuk, hogy langyosra hűljön. Miután kihűlt, megkenjük a szósszal a pizzát, de úgy, hogy a szélétől maximum 1 centire legyen. A többi már rajtunk múlik, hogy mit rakunk rá. De fontos tudnunk. Sajtból jó sokat, paradicsomkarikákat tegyünk rá, ha tudunk, és mindenféleképp ajánlom a füstölt sonkát rá, mert ad egy rusztikus ízt. (forrás)

PENNE ARRABIATA

Hozzávalók:

  • 35 dkg penne
  • 40 dkg paradicsom
  • 3 gerezd fokhagyma
  • friss chilipaprika
  • 1 evőkanál friss bazsalikom
  • kevés olívaolaj
  • parmezán

Elkészítés:

1. A tésztát főzd ki sós olajos vízben, ügyelve arra, hogy ne legyen túl puha. A paradicsomokat mártsd forró vízbe úgy, hogy beirdaltad az aljukat, majd húzd le a héjukat, és kockázd apróra őket. A fokhagymát passzírozd át, vagy vágd egészen apró darabokra, és add hozzá a felaprított chilipaprikát.

2. Tedd a serpenyőbe a paradicsomot, hagyd egészen szétfőni, majd adj az egészhez frissen vágott bazsalikomot. Végül keverd el a tésztát a szósszal, és reszelt parmezánnal kínáld. (forrás)

Tiramisu

Hozzávalók:

  • 500 g mascarpone
  • 6 tojás
  • 120 g cukor + 2 evőkanál a kávéba
  • Kb. 6 adag erős kávé
  • Keserű kakaópor
  • 300 g babapiskóta

Elkészítés:

1. Főzd meg a kávét. Erős, eszpresszó jellegű kávé kell hozzá. Ha kész, öntsd ki egy tányérba, keverd bele a két evőkanál cukrot, és hagyd kihűlni. Válaszd szét a tojásokat. Mivel nyers tojásból készül, ügyelj arra, hogy csak nagyon friss tojásokat használj.

2. A tojássárgáját a cukor felével verd habosra. Legalább 5 percig verd, amíg szinte fehér, levegős habot nem kapsz.

3. A Mascarponét add a sárgájás krémhez. Célszerű kisebb adagokban csinálni, vagy előtte a sajtot kicsit felhabosítva, hogy az eredmény csomómentes legyen. Ezt is keverd lehetőség szerint géppel néhány percig, hogy jó habos legyen.Verd fel a tojásfehérjét nagyon keményre. Amikor kész, add hozzá a cukor másik felét, és verd még azzal is legalább egy percig, hogy csillogó és tartós habot kapj.

4. Keverd a felvert fehérjét óvatosan a sárgájás-mascarponés krémhez. Először egy kis adagot keverj bele erős mozdulatokkal, majd a maradékot már óvatosan, egy lapáttal forgasd bele. Az a cél, hogy minél habosabb legyen, minél több levegő maradjon benne.

5. A babapiskótákat mártsd bele egyenként a kávéba, és helyezd őket sorban a tálaló tál aljára. Ha jól méretezted a tálat, akkor kb. a felét fogod felhasználni hozzá. Én 1-1 másodpercig áztatom a piskóta mindkét oldalát. Ez ahhoz elég, hogy kellemes kávé íze legyen, de mégsem lesz túl cuppogós tőle. (Itt jegyzem meg, hogy a magyar receptek általában valamilyen alkoholt, leginkább rumot és Amaretto likőrt írnak még a kávéhoz. Úgy is finom, de egyrészt az olasz receptekben ezzel nemigen találkozni, másrészt ha gyerekek is esznek belőle, akkor is célszerű elhagyni.)

6. Kend a krém felét a piskótákra, és oszlasd el egyenletesen. Szórd meg a krémet vastagon keserű kakaóporral. Használj apró lyukú szűrőt, hogy szép és csomómentes legyen. Ha két rétegben teszed le a Tiramisut, akkor ismételd meg a kávés piskóta, a krém és a kakaószórás műveletét. A lényeg, hogy a tetején vastag kakakópor réteg legyen.

7. Takard le úgy, hogy lehetőleg a tető ne érjen a kakaóhoz, és tedd hűtúbe. Legalább két órát hagyd állni, de a tiramisu szerintem a legfinomabb akkor, ha előző nap készíted. (forrás)

Panna cotta

Hozzávalók:

  • 1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
  • 6 dl 30%-os habtejszín
  • 4 lapnyi zselatin
  • 10 dkg finomított fehér kristálycukor
  • 1 rúd bourbon vanília

Elkészítés:

1. A tejet és a tejszínt egy közepes, lehetőleg vastag aljú fazékba öntöm. A vaníliarudat óvatosan hosszában felmetszem, majd a benne rejtező magokat belekaparom a tejes tejszínbe. Magát a rudat is utána eresztem, és elkezdem főzni az elegyemet, nem túl nagy lángon. Hagyom, hogy felforrjon, majd leveszem a tűzről, beteszem a lapokat meg a cukrot, és folyamatos keveréssel hűtöm a sodót.

2. Mikor már kellően langyos, akkor formába öntöm, és a formákat egy 5-6 órára a hűtőbe teszem.
Tálaláskor a késem élét végigfuttatom a tál fala és a puding széle mentén, majd hagyok neki időt, hogy szépen ráhuppanjon a tányérra.

A bejegyzést ( Hétvégi gasztro:az olasz ízek szerelmeseinek ) az RC News. szállította

Tovább a cikkre: Hétvégi gasztro:az olasz ízek szerelmeseinek

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest