Hiába szitokszó, mégis léteznek hasznos influenszerek

Thumbnail for 3273640

Az influenszer olyan befolyásos embert jelent, aki – többnyire a közösségi médiában való – aktív jelenlétével hatást gyakorol másokra, irányítja a véleményüket, hat a viselkedésükre. Ezt használta ki rengeteg márka úgy, hogy gyakorlatilag megvásárolta ezeket az embereket, hogy aztán élő hirdetőoszlopként használhassa őket.

Az influenszerek többnyire híres emberek, celebek, ezért ha ismert médiaszemélyiségeket látunk a saját Instagram-oldalukon üdítősdobozzal pózolni, sejthetjük, hogy fizetett hirdetésről van szó. Mivel lassan a celebek többségének szinte az összes posztja ilyen jellegű reklám, nem csoda, hogy az emberek többségének hányingere van már magától an influenszer szótól is. A hírességek mellett pedig vannak olyan bloggerek vagy igazából tényleg a semmiből jövő emberek, akik ügyes önmarketinggel hatalmas követőbázist építettek, hogy utána reklámcélra adják el az arcukat – ők gyakorlatilag az influenszerkedésből élnek, ami sokak számára még visszatetszőbb.

A meglehetősen taszító jelenség hatására azonban sajnos olyanoknak is negatív lehet a megítélésük, akik tényleges értékeket közvetítenek a csatornáikon, és valódi tartalommal töltik fel a posztjaikat, még ha emellett némelyiküknek belefér az is, hogy néha olyan termékhez adják az arcukat, amelyben ők maguk is hisznek.

Egy műanyag világban őszintének lenni

Amikor mindenki azt tolja az arcunkba a közösségi médiában, hogy az életnek tökéletesnek, hibátlannak és magazinba illőnek kell lennie, nehéz úgy jelen lenni ebben a világban, hogy az ember igenis felvállalja a hibáit, a nehézségeit, és megmutatja, hogy a jóra való törekvés folyamatát nem csak azt láttatja, amikor minden szép.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk öt olyan aktív közösségimédia-szereplőt, akiknek ugyan nincs százezres követőtáboruk, de a saját mikroközösségeikben rengeteget tesznek azért, hogy őszinte és emberi irányba tereljék az online kommunikációt, és ízléses, szép fotókkal mutatnak sallangmentes, értékes és érdekes tartalmakat. Közös bennük, hogy törekednek a természetközeli, minimalista és környezettudatos életmódra, de egyikőjük sem állítja, hogy övé a Földön az egyetlen igazság, és mindenkinek csak így szabadna élnie. Megmutatnak egy világot, olyan tippekkel segítenek, amik nekik bejöttek, de empatikusan elfogadják, ha másnak máshogy jobb.

Az ötgyerekes anyuka

Szentjobbi Kriszta öt gyermek édesanyja, Waldorf-óvónő, blogger, és egy véletlennek köszönheti több mint 26 ezer Instagram-követőjét. Legalábbis az első néhányat biztosan, ugyanis mikor regisztrált, fogalma sem volt, hol kell az oldalát privátra állítani. Aztán elkezdett a családi pillanatairól posztolni, és idegen emberektől kapott annyi jó visszajelzést, hogy fokozatosan egyre tudatosabban kezdte el használni a csatornát.

Azt gondolnánk, öt gyerekkel az élet nem áll másból, mint pelenkázásból és a kölykök ide-oda történő szállításából, de Kriszta fotói és blogbejegyzései megmutatják a kendőzetlen, mégis élhető, sőt élvezhető valóságot. Képeiről süt a boldogság, de nem medence partján beállítva pózol a család, sőt olykor maszatosan, fáradtan, néha sírva is megmutatják magukat. Az otthonuk sem mindig Instagram-kompatibilis, de Kriszta nem szégyelli lefotózni a teli mosogatót, mert mellette ott van a pozitív tartalom, amikor gyönyörűen terített asztalról reggelizik együtt a család. Az ő képei attól különlegesek, hogy nem állítja be szentnek magát, de törekszik a harmóniára, a szeretetteli légkör megteremtésére, az egészséges életmódra.

„A szépen megkomponált képek mellett szeretem megmutatni az életünk és a testem tökéletlenségeit, például az »elrongyolódott” hasamat is, ezzel is biztatva nőtársaimat, hogy fogadják el és szeressék a testüket. Itt nem arra gondolok, hogy mellőzzék a sportot, hanem arra, hogy nem mindenkinek adatik meg a szupermodellalkat, de ez rendjén van így. Az életigenlés, az elfogadás és az empátia is fontos mondanivalója az oldalamnak.”

Szentjobbi Kriszta (Fotó: magánarchívum)

Ő úgy tud hiteles maradni, hogy bár a képei kompozícióját kitalálja, mindig az adott pillanat inspirálja a témákat, nem a közönségét akarja vele kiszolgálni. Csak abból készül poszt, ami épp őt megmozgatja, és a promóciókkal is igen óvatosan bánik:

„Nem tartom ördögtől valónak a szponzorált tartalmakat egészséges, önazonos kereteken belül. Vannak megkeresések, amiket nagy szeretettel vállalok el, de a legtöbbjüket visszautasítom. Látom, hogy ha minden felkérést elfogadnék, nagyon jól lehetne vele keresni. No de ez nálam egyáltalán nem cél. Sőt, elveszne benne a személyiségem, szavahihetetlennek érezném magam, és nem szeretném megvezetni az embereket.”

(@szentjobbi_kriszta) on Feb 21, 2019 at 9:26am PST

Ahogy fentebb már volt szó róla, előfordult vele, hogy kitett egy képet az öt gyerek utáni hasáról. Megszenvedett vele rendesen, mire elfogadta ezt a testrészét, hatalmas erő kellett hozzá, hogy a fotót feltöltse, konkrétan leizzadt közben – majd válaszul megkereste egy plasztikával foglalkozó cég, hogy segítene rajta. Kriszta nem hitt a szemének, nem értette, hogy lehet, hogy ennyire nem ment át az, amit közvetíteni akart, az ő célja ugyanis megmutatni a gyerekeinek, hogy milyen nagy értékkel bírnak a természetes alapanyagok, hogy lehet televízió nélkül élni, és hogy figyelhetünk az egészséges táplálkozásra és a környezetvédelemre. A posztjai megnyugtató képet sugároznak, de a leírásból mindig kiderül, hogy nem egy idilli, tökéletes világban élnek, ők is ugyanolyan hétköznapi problémákkal küzdenek, mint bárki, egyszerűen csak törekedni kell rá, hogy minél jobban csináljuk.

A kacatmentes otthon megteremtője

Bitay Andi régebben főként lakberendezésről, néha életmódról írt blogbejegyzéseket, az évek során viszont egyre tudatosabban kezdte építeni közösségét hozzá hasonló módon gondolkodó emberekből az Instagramon, és a hangsúly inkább a minimalizmus és a fenntartható életstílus irányába tolódott el.

Bitay Andi (Fotó: magánarchívum)

„Nagyon sokszor inspiráljuk egymást, én elindítok egy témát, mások pedig csatlakoznak hozzá, és megosztják a saját tapasztalataikat, véleményüket. Szeretek nem csak egy szép, de tartalmilag talán üres képet posztolni, hanem hosszabb, leírós posztokat” – meséli Andi, majd azzal folytatja, hogy hogyan ismerte fel: igenis felelősséggel tartozik a több mint ötezer ember iránt.

„Sokáig azt mondtam magamnak, hogy csak megosztom, amit épp csinálok vagy gondolok, az pedig a másik dolga, hogy ő ezt hogyan kezeli. Aztán egy idő után rájöttem, hogy igenis van felelősségem, még akkor is, ha nem posztolok különösebben megosztó vagy veszélyesnek nevezhető témákról. Igyekszem mindent több szemszögből megvizsgálni, átgondolni, kipróbálni, és csak utána állást foglalni, mert a követők adnak a szavamra, amit nem szeretnék félvállról venni.”