Az Orion legendás, védett logója tűnt fel egy amerikai gördeszkás bolt kínálatában

Thumbnail for 6118775

Magyarországon a XX. században rengeteg sikeres, a világ nagy részén jól ismert márkanév született: a legtöbbeknek ma az épp ötvenéves Rubik-kocka juthat először eszébe, mint magyar termék, a szocializmus évtizedeiben azonban az Ikarus, a Rába, illetve az Orion volt az a gyártó, aminek a nevével a szocialista blokkban, illetve azon kívül is találkozhattak az emberek.

Az 1913-ban, Magyar Wolframlámpagyár néven alapított cég már a két világháború között nemzetközi hírű rádiókat készített – 1942-ben a világ rádióexportjának több mint negyedét adta –, később pedig fekete-fehér, majd színes tévékészülékeinek köszönhetően jutott el otthonok tízmillióiba.

A gyár a rendszerváltás után sem tűnt el, sőt, Orion Elektronikai Kft. néven számos, hosszú évtizedeken át a vállalathoz szervesen kapcsolódó védjegyet is kézben tart.

Ezek közé tartozik a Bottlik József (1897-1984) által egy híján száz éve, 1925-ben életre hívott, art deco hatást mutató logó is, amit egy indián maszk ihletett, három irányba néző három feje pedig a hang minden irányba való terjedésére utal. A jelkép megszületése óta a cég számtalan plakátján kapott központi szerepet – így volt ez „A magyar világmárka” feliratot is magán viselő, szigorú gyárépületek fölé nyújtózó kezet mutató 1943-as darabnál is, amit szintén Bottlik jegyzett.

Rádiómúzeum, ill. Múzeum Antikvárium

A Kádár-korban született fenti munkáknak, illetve az eredeti verziónak nyilvánvalóan minden grafikai eleme védett, használatukhoz tehát a jogtulajdonos engedélyére van szükség, ezt azonban sokszor nem szerzik meg a különböző adaptációkhoz.

Épp ezért történhetett meg például, hogy 2014-ben egy perui webtévé lopta el a logót, most, tíz évvel később pedig egy másik eset került napvilágra – vette észre a Plakátfiúként ismertté vált Badits Marcell, aki saját Facebook-oldalán írt az esetről.

A poszt szerint egy amerikai grafikus, Jarrod Bryan a San Franciscóhoz közeli San Mateo egy gördeszkás boltjának, az Atlas Skateboardingnak tervezett, az Instagramon is közzétett sorozatában

a kezet, illetve magát a jelképet is használta, meghagyta a RADIO feliratot, az ORION-t viszont az ugyanannyi betűből álló ATLAS-ra cserélte.

Bryan 2023 májusi posztja alapján valószínű, hogy az egy gördeszkalapból, egy kazettából, kétféle pólóból, illetve egy kapuncis pulóverből álló sorozat legalább egy, de inkább másfél éve a bolt kínálatának része, ahol péntek délután még eléggé változó áron lehetett lecsapni rájuk: a tizenkét számos válogatást rejtő szalag 4400, a pólók 11700, a deszka 18300, míg a pulóver 21900 forintnyi dollárért volt megvásárolható.

Atlas Skateboarding

Péntek késő délutánra a grafikus előbb megszüntette az Instagram-posztja alatti kommentelés lehetőségét, majd estére a posztja, illetve az Atlas webshopjának vitatott termékei is nyom nélkül eltűntek.

Kevés esély látszik arra, hogy a jogvédett tartalmat a cég, illetve a grafikus engedéllyel használta, így levélben kerestük meg az ORION Elektronikai Kft-t, aminek válaszával cikkünket természetesen frissítjük majd, vagy új írásban számolunk be a fejleményekről.

The post Az Orion legendás, védett logója tűnt fel egy amerikai gördeszkás bolt kínálatában first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest