Ilyen mocskossá válik a pénz, a kezünk között

Thumbnail for 5930243

Egy-egy pénzérme, bankjegy rengeteg ember kezén megy keresztül, így akarva-akaratlan is rengeteg szennyeződést viszünk fel rájuk. A Pénzcentrum szúrta ki, hogy a plantprotecting videójánnak hála szabad szemmel is láthatjuk, hogy milyen gusztustalan dolgok képesek megtelepedni a fizetőeszközökön.

A videóban egy százasról (fém) és egy ötszázasról (papír) is mintát vettek, majd különböző táptalajokon tenyésztették a mintákat.

A papírpénzről vett mintáknál az egyik táptalajon egy-két féle baktérium nőtt csak fel, és ez szinte teljesen belepte az egész agarlemezt, ami nem volt annyira látványos, mert áttetsző színű volt a baktériumkolónia, pedig amúgy az egészet befedte. A másik táptalajon sokkal számosabb baktériumkolónia vált láthatóvá (színes) és egy gombatelep is megjelent (nagy fehér).

A fémpénznél az egyik táptalajon kétféle uralkodó baktériumkolónia mutatkozott (áttetszős narancssárgás, illetve fehér), a másik táptalajon szinte nem nőtt fel semmi.

Persze mondhatjuk erre azt, hogy más gyakran fogdosott használati tárgyakon, például a telefonunkon is megtelepednek a kórokozók.

Bacik ide, vagy oda, vannak, akik ragaszkodnak a készpénzhez.

Kapcsolódó
Szijjártó: Készpénz, mindig

Cipőt vett a külügyminiszter.

The post Ilyen mocskossá válik a pénz, a kezünk között first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest