Játszóteret épít a Várkapitányság a Budai Vár déli kertjében – egy fa köré

Thumbnail for 5880150

Múlt héten váratlanul építkezés kezdődött a Budai Várhoz tartozó déli kertben, a jelenleg felújítás alatt álló budavári nagy rondella közvetlen közelében. A füves-fás, nagy kiterjedésű parkot eddig nem érintették a Várban zajló építkezések, és múlt hétig nem is lehetett tudni, miért zárták le a park egy részét. Aztán megjelent egy markológép, és elkezdte kiásni a földet. Utóbb kiderült, hogy egy játszóteret kezdtek el építeni, ráadásul egy nagyobb fa köré.

Visszaadják a területet, amit el sem vett senki

Múlt hét szerdán írtunk levelet a Várkapitányságnak arról érdeklődve, mi épül az eddig érintetlenül hagyott, a helyiek és a közeli Várkert Bazárba látogatók által kedvelt zöld területen, merthogy erről információ sem a helyszínen, sem a Várkapitányság, sem pedig a budavári önkormányzat honlapján nem volt elérhető.

Levelünk elküldése után nem sokkal a Nemzeti Hauszmann Program (NHP) Facebook-oldalán jelent meg egy bejegyzés arról, hogy a déli kert területén játszótér épül, amely lehetőséget ad majd „a kicsiknek is, hogy átéljék a várvédés izgalmait.” A vár tematikájú játszótéren fából készült tornyok, hidak és játékok lesznek, amelyekről a posztban látványterveket is közzétettek, továbbá azt írták:

a tervezés és kivitelezés során figyelünk a környezetbe illő, természetközeli megjelenésre, természetes anyagok felhasználására, valamint a már itt álló fák védelmére, hogy a játszótér harmóniában legyen a környező zöld területekkel. A körbekerített játszótéren padokat, fedett pihenőt is kialakítunk a megpihenni vágyó szülők és nagyszülők számára.

Bár a poszt szerint vigyáznak az építkezésnél a környezetre, a játszótér valójában egy nagyobb fa köré épül, így a talajt a fa körül ki kellett ásni. Azt is hozzáteszik, a játszótérrel „egy újabb területet adunk vissza az embereknek a Budavári Palotanegyedben.” A szóban forgó területen azonban eddig is szabadon lehetett sétálni, üldögélni, piknikezni, játszani, vagyis a területet nem kell visszaadni az embereknek, eddig is az övék volt.

A látványterveket itt lehet megnézni:Nem sokkal a bejegyzés megjelenése után a Várkapitányság válaszolt megkeresésünkre: elküldték a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalára kitett posztot. Így arra a kérdésünkre nem kaptunk választ, hogy mennyibe kerül a játszótér megépítése, ki és hogyan döntött róla, illetve mikor lesz kész.

Semmit nem tudott a polgármester az építkezésről

A munkálatokról a hétvégén Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke, az első kerület polgármesteri székéért induló fideszes politikus is posztolt.

„A polgári oldalon elkötelezettek vagyunk a kerület fejlesztése, az itt élő családok támogatása mellett. Éppen ezért hozunk létre egy vadonatúj, vár témájú játszóteret a legfiatalabb korosztály számára” – írta vasárnapi bejegyzésében. Böröcz szerint „ez a projekt is tökéletesen megmutatja, hogy a kerületet nem pártpolitikai alapon, hanem az itt élők érdekeit szem előtt tartva kell vezetni.”

„Nem lehet azt mondani, hogy az első kerületben, azon belül is a Budai Várban nincs elég játszótér” – mondta lapunknak V. Naszályi Márta, az első kerület ellenzéki polgármestere. Szerinte van elég, ráadásul jó állapotban vannak játszók, és bár van helye újaknak, a mód, ahogy a Várkapitányság az önkormányzat tájékoztatása nélkül döntött és vágott bele az építkezésbe, elfogadhatatlan. Ő maga úgy értesült a munkálatokról, hogy helyiek küldtek neki fotókat arról érdeklődve, milyen építkezés zajlik. A polgármester – aki nem tartja kizártnak, hogy a közelgő önkormányzati választás miatt kezdett bele a Várkapitányság a játszótér megépítésébe – elmondta: hozzá nem érkezett olyan igény, hogy épüljön még játszótér, azt viszont sokan kérik, hogy kevesebb autó és még több zöld terület legyen a kerületben.

A budavári önkormányzat egyébként nyolc játszóteret tart fenn a kerületben, a legnagyobb éppen a Várban, a Halászbástya közvetlen közelében található.

V. Naszályi Márta szóvá tette azt is, hogy a Várkapitányság gyakorlata nem egyedi. Amióta kiemelt beruházási területté nyilvánították a Várban zajló felújítási munkálatokat, az önkormányzatnak nincs beleszólása sem a döntésekbe, sem azok kivitelezésébe.

A 2018 októberében alapított Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. állami tulajdonban lévő, a Miniszterelnökség tulajdonosi joggyakorlásával működő közhasznú szervezet. Honlapjuk tájékoztatása szerint „a Budavári Palota és környezetében található állami tulajdonú műemlék ingatlanok, így a Várkert Bazár és más felépítmények, valamint az ezen területen fekvő zöldfelületek vagyonkezelésével, fejlesztésének előkészítésével, lebonyolításával, valamint az üzemeltetés mindennapos feladataival foglalkozik. A Várkapitányság feladata a Citadella és visegrádi műemlékegyüttes megújítása is.”

Olvasói felvétel

A Budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós program, vagyis a Nemzeti Hauszmann Program nemcsak a Budavári Palotanegyed épületeinek rekonstrukciójára, hanem az azokat körülfogó kertek megújítására is kiterjed. Tavaly a Járdasziget blog szellőztette meg az NHP látványterveit arról a részről, ahol most a Várkapitányság nem sokkal az önkormányzati választás előtt játszótérépítésbe kezdett. A tervek szerint drasztikusan átalakulna a most fákkal, sétálóösvényekkel, virágos bokrokkal tarkított park, ahol az NHP tervei szerint a jövőben üvegház, óriási beton fogadóépület és egy madárház is épülne.

The post Játszóteret épít a Várkapitányság a Budai Vár déli kertjében – egy fa köré first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest