John Travoltának adta ki magát az internetes csaló, így húzott ki milliókat magyar áldozataiból

Thumbnail for 5880434

John Travoltának és külföldi katonaorvosnak is kiadta magát az a csaló, aki milliós nagységrendű összegeket csalt többekből – írja a police.hu. Az online bűncselekmények megelőzését, felderítését célzó Mátrix Projektben a Békés vármegyei kibernyomozók nyomoznak az elkövető vagy elkövetők után, eddig egy férfi és négy nő ellen indítottak büntetőeljárást, mert csalással szerzett pénzt utalgattak.

A csaló magát külföldön szolgáló katonaorvosnak adta ki, így férkőzött annak a nőnek a bizalmába, akivel romantikus kapcsolatot alakított ki. Azt ígérte neki, hogy Magyarországra utazik, és együtt fognak élni, ám pénzre van szüksége ahhoz, hogy felmentsék a szolgálat alól. A csaló látszólag az ENSZ nevében küldött emaileket az utaláshoz, amelyet a nő meg is tett, ám valójában egy magyar nőnek és egy férfinak utalt. Mikor újabb hatmilliót kértek tőle, a bankjából felhívták, hogy valószínűleg csalás áldozata lett, tegyen feljelentést. A nő maga is megpróbált utánajárni a dolgoknak és találkozott az utalások címzettjeivel. Ők azt állították, hogy nem csalók, nem tudják, hogyan került a számlájukra a pénz. Ezt a magát katonának kiadó, a Facebookon Jamesként regisztrált embernek is megírta, aki figyelmeztette, hogy nem lett volna szabad találkoznia velük. Biztosította a nőt, hogy ez nem csalás, a szerelmük be fog teljesülni, amint Magyarországra tud utazni.

A Békés Vármegyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztályának kibernyomozói a szarvasi nő bejelentése nyomán eddig egy férfihez és négy nőhöz jutottak el, akiknek a számláján csalással szerzett pénz jelent meg, és azt valakinek a kérésére tovább utalták, százmillió forint körüli összegeket mozgathattak meg. Van közöttük olyan, akinek egy idő után világossá vált, hogy bűncselekményből származó pénzt kezel, mégis folytatta. Mindannyiuk ellen pénzmosás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult büntetőeljárás.

Az egyik nő kihallgatásán elmondta, hogy internetes munkalehetőségre jelentkezett, ahol jutalékért cserébe azt volt a dolga, hogy egy magát Fredericnek nevező ember utasításainak megfelelően kezelje a számlájára érkező pénzeket, utalgassa őket tovább. Úgy tudta, hogy megbízója kriptovalutás ügyleteket bonyolít és olyan idősek utalják hozzá a pénz, akik nem értenek a kriptovalutához, inkább forintban utalják át a befektetésre szánt összeget.

Egy másik nő kálváriája a szarvasi károsultéhoz hasonlóan szintén romantikus csalással indult. Ő egy magát John Travoltának kiadó idegennel keveredett bizalmas beszélgetésbe, akinek elhitte, hogy ő az igazi híresség, és ahhoz, hogy találkozzon vele, a menedzsereinek kell elküldeni a pénzt. Először 3500 dollárt (1,25 millió forint), majd több mint egymillió forintot küldött. Amikor már nem akart több pénzt küldeni, a férfi ajándékokat ígért neki, majd miután elutasító volt vele, érzelmileg zsarolni kezdte. Rávette, hogy nyisson öt bankszámlát és kriptovalutás ügyletekbe is belekeverte a nőt. Jutalékot nem kapott, a férfi a szerelmi legendával tartotta sakkban, és vette rá, hogy teljesítse az utasításait.

A police.hu azt írja, jelenleg is nyomoznak, hogy eljussanak a John Travolta és Frederic néven másokat megtévesztő, megkárosító emberekhez.

The post John Travoltának adta ki magát az internetes csaló, így húzott ki milliókat magyar áldozataiból first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest