Lesz következménye annak, hogy Orbán Viktor Putyinnal parolázott?

Thumbnail for 5982315

Így azt is, hogy mennyire lesz elegendő az a 400 milliárd forintos költségvetési csomag, amit adásunk rögzítése előtt jelentett be a kormány. Az elemző szerint kétséges, hogy az adófókuszú intézkedés – amelyben a versenyt torzító elemeket fedezett fel – megelégedéssel tölti el az Európai Uniót, továbbá arra számít, hogy ennek következményeként, mivel a fenntarthatóság szempontjából fontosabb kiadásoldali átalakítások elmaradtak, a hitelminősítők a következő körben ronthatnak Magyarország besorolásának kilátásán. Azt viszont nem tartja valószínűnek, hogy pusztán emiatt a bóvli kategóriába vágják vissza Magyarországot.

A műsor rögzítése után, de az adásba kerülés előtt jelent meg a friss inflációs adat. Németh Dávid 4 százalék alatti mutatóra számít júniusra, majd a következő hónapokban is 4 százalék körüli adatok érkezhetnek, hogy aztán októbertől felpattanjon az infláció. Az év egészében azonban alacsonyabb maradhat az áremelkedés üteme, mint amire az első negyedév alapján számítani lehetett. Azt viszont még nem látja, hogy mikor érhetünk el a jegybanki célnak tekintett 3 százalékos szintre. Mint ahogy afelől is kétségei vannak, hogy jövőre elérhető a 3,7 százalékos költségvetési hiány, amire a kormány vállalást tett. Az euró 385–400 forint között mozoghat, s a hazai valuta volatilitása továbbra is fennmarad a régiós valutákkal szemben.

Szóba került még Európa versenyképessége, amelynek javítása a magyar uniós elnökség egyik célja, ezzel kapcsolatban Németh Dávid kifejtette, hogy az elmúlt 8–10 évben folyamatosan marad le a kontinens az USA-val és Kínával szemben, de azért még nem temetné az Európai Uniót, bár kétségtelenül „nagy a baj”. Az egyértelmű, hogy hatékonysági kihívásokkal szembesül a közösség, ami részben arra vezethető vissza, hogy minél több piacot vontak be az unióba, annál inkább tehetetlenné vált a döntéshozatal.

The post Lesz következménye annak, hogy Orbán Viktor Putyinnal parolázott? first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest