Locarnóban versenyez Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a Fekete pont

Thumbnail for 5982122

A nagy presztízsű, A-kategóriás Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál idei versenyprogramjának Concorso Cineasti del Presente szekciójába beválogatták Szimler Bálint alkotását, a független produkcióként megvalósult Fekete pontot. A szekcióban első- és másodfilmes feltörekvő, tehetséges alkotók munkái láthatóak – írja közleményében a filmet forgalmazó Mozinet.

Nagyon megható volt, mert egyszerre több nagy filmfesztivál is komolyan érdeklődött a Fekete pont iránt. Végül nekünk kellett eldönteni, hogy a locarnói meghívást fogadjuk el

– mondta Szimler Bálint rendező, aki a Cannes-ban debütált Itt vagyok című rövidfilmje, és a kultikus státuszba került Balaton Method után most készítette el első fikciós nagyjátékfilmjét. A filmben a Berlinből hazaköltözött tízéves Palkó (Paul Mátis) csodálkozva szemléli egy átlagos magyar iskola mindennapjait. Egyedül Juci néni (Mészöly Anna), a pályakezdő tanárnő érti őt meg igazán, aki szintén elszenvedője a házmester-kultúrában megragadt intézményi rendszernek.

A közleményben felidézik, hogy a helyenként groteszkbe hajló, örkényi hagyományokat továbbvivő Fekete pont operatőre Szimler korábbi állandó alkotótársa, a már főleg Hollywoodban dolgozó Rév Marcell (Eufória, Az idol, A feleségem története) volt. Szimler szerint a független film „nagy filmszakmai összefogásban jöhetett csak létre, rengeteg producer támogatásával, és egy elképesztő stábbal, akik nagyrészt ingyen, vagy nagyon kevés pénzért dolgoztak, mégis belerakták a szívüket-lelküket.”

A svájci seregszemlén az elmúlt évtizedben olyan magyar alkotások mutatkozhattak be nemzetközi közönség előtt, mint például a Ruben Brandt, a gyűjtő (r.: Milorad Krstić) és a Könnyű leckék (r.: Zurbó Dorottya). Az évek során itt debütált a magyar filmtörténet több megkerülhetetlenné vált alkotása, mint például Enyedi Ildikó Simon mágus és Mundruczó Kornél Szép napok című munkái.

A 77. Locarnói Nemzetközi Filmfesztivált augusztus 7-17. között rendezik meg. A Fekete pont a fesztivált követően a magyar mozikban is látható lesz.

A magyar független filmezés helyzetéről ebben a cikkünkben írtunk év elején, ebben Szimler Bálintot is megszólaltattuk arról, mi inspirálta a Fekete pont ötletét, és milyen perspektívák állnak azon alkotók előtt, akik számottevő állami támogatás nélkül forgatnak filmet Magyarországon.

Kapcsolódó
„Ez nem egy új rendszer, ez egy menekülő útvonal” – ilyen lesz a magyar független film 2024-ben

A 2024-es év izgalmasnak ígérkezik független filmes szempontból, igyekeztünk kitérni minél több újdonságra, Fliegauf Bence és Szimler Bálint pedig hosszabban is mesélt az idén debütáló filmjéről.

The post Locarnóban versenyez Szimler Bálint első nagyjátékfilmje, a Fekete pont first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest