Ma este bárki pacsizhat egy robotkutyával

Thumbnail for 6118287

A HUN-REN SZTAKI szeptember 27-én újra megnyitja kapuit: a Kutatók Éjszakája programsorozat alkalmából az intézet előadásokkal, bemutatókkal, kiállítási tárlatvezetéssel készül, a tizenegy különböző program megtekintése pedig ingyenes.

Az önvezető járművek kutatásával két program is foglalkozik: autonóm drónok mutatnak be látványos koreográfiát, valamint egy térképezéshez használt, szárazföldi robotot. A robotika idén is kiemelt szerepet kap: kollaboratív robotok próbálhatók ki, többek közt egy portrérajzoló tpus, ami filctollat ragadva, komplex mesterséges intelligencia algoritmusokra hagyatkozva rajzol arcképeket a látogatókról. Sőt dzsengázni is lehet az egyik robottal, de önjáró követő megoldás is megfigyelhető.

Újdonság idén Spot, a robotkutya, aki ül, követ, pacsit ad – de jutalomfalatot nem kér. Szintén újdonságokkal várja a látogatókat a SmartFactory nevű minigyár, ami okosgyártási megoldásokat demonstrál, kicsiben. Szó lesz az öregedés órákról, amik a mesterséges intelligencia használatával segítenek meghatározni az egyén biológiai életkorát, valamint budapesti filmes helyszíneket is felfedezhetnek az érdeklődők.

HUN-REN SZTAKI

A HUN-REN SZTAKI hardvertörténeti kiállítása, az A múltból a jövőbe is új programmal várja az érdeklődőket, a tárlatvezetés ezúttal az 50 éves mikroprocesszorra fókuszál, aminek félévszázados jubileuma a mostani információs korszak vívmányait is lehetővé tette – enélkül a mérföldkő nélkül okostelefon sem létezne.

A program a Kutatók Éjszakája weboldalán érhető el, regisztrálni is itt lehet.

A Kutatók Éjszakájához csatlakozott a Gábor Dénes Egyetem is: a 16:30-kor kezdődő és 22:00 óráig tartó programsorozat keretében két előadóteremben folyamatosan zajlanak az előadások, többek között olyan témákat érintve, mint az MI felhasználási területei a kreatív iparban, innováció a környezetvédelemben és a kiberbiztonság. Interaktív programok várják a dróntechnológia és robotika iránt érdeklődőket, de lesz 3D nyomtatás, kreatív sarok és fényfirkálás is.

Az eseményen az egyetem lehetőséget biztosít a tudomány iránt érdeklődő fiatal generáció bemutatkozására is, A jövő csillagai az egyetemen, avagy kutatás kicsiben, inspiráció nagyban szekcióban példáuláltalános iskolás és középiskolás hallgatók mutathatják be innovatív megoldásaikat.

A Kutatók Éjszakája kiváló alkalom arra, hogy szélesebb közönségnek is bemutassuk a nálunk folyó oktatási és kutató munkát. Bízom benne, hogy sok fiatalhoz hozzuk közelebb a tudomány, a technológia világát, és kapnak kedvet ahhoz, hogy ebben az irányban képezzék magukat, sőt akár ezt a pályát válasszák a jövőben

– mondta Dr. Dietz Ferenc, a Gábor Dénes Egyetem elnöke.

The post Ma este bárki pacsizhat egy robotkutyával first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest