Merkely Béla: Senki ne bízzon az immunrendszerében

Thumbnail for 4281647

Nincs reális esélye, hogy a nyájimmunitás segítségével védekezzenek azok, akik nem oltották be magukat, ugyanis az átoltottságnak 80 százalék fölé kellene emelkedni, ahhoz hogy megvédje azt a kisebbséget, akik nem éltek az oltás lehetőségével, többek közt erről beszélt Merkely Béla kedden a Spirit FM-en.

Az Index szemléje szerint a Semmelweis Egyetem rektora elmondta, a negyedik hullám teljesen más lesz, mint a korábbiak, mert nincs annyi kitett személy.

A legnagyobb problémának az agresszív delta-variáns nevezte, amit

mindenki ismer, hiszen kicsit mindenki virológus.

A szakember hozzátette, hogy az oltatlanok vannak nagy veszélyben. A delta megtalálja a rést a pajzson, így csak az oltás nyújthat védelmet ellene.

Az oltatlanok esetében mindenképp fontos lenne a zárt térben a maszk hordása. Nem lenne szabad bízni az immunrendszerünkben, ugyanis az erős immunrendszerrel rendelkezőknél is súlyos lefolyása lehet a betegségnek.

– magyarázta.

Arról is beszélt, az immunrendszer kétféleképpen hat. A gyenge immunrendszer is rossz, hiszen akkor a vírus szinte az összes szervet megbetegíti. A túl erős immunrendszer, ami fiatal sportolóknál és középkorúaknál szokott előfordulni, egy úgynevezett citokin vihart hoznak létre, és ennek következtében lesz jelentős szervi károsodás, vagy életveszélyes szervi megbetegedés.

Tehát senki ne bízzon az immunrendszerében

– közölte.

A 12 évnél fiatalabbak oltásáról a szakember elmondta, hogy jelenleg nincs adat arra vonatkozólag, hogy melyik vakcinával lehetne oltani ezt a korosztályt.

Merkely Béla azt javasolja, hogy ne siessék el az öt évnél idősebb gyerekek oltását, az főként járványügyi jelentőséggel bír.

The post Merkely Béla: Senki ne bízzon az immunrendszerében first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest