Miért szeretjük a csípős ételeket?

Nincs ember, aki csípős ételt fogyasztva még ne tapasztalta volna meg teste valamelyik jellegzetes reakcióját, így a könnyezést vagy az izzadást. Testünk így próbálja kiüríteni a számunkra potenciálisan veszélyes anyagokat. Adódik a kérdés,

vajon miért élvezik egyesek a csípős ételeket?

A The Guardian szerint a kérdés megértéséhez először azt a vegyületet kell megvizsgálnunk, amely a számos csípős ételben megtalálható paprikafélék egyik jellegzetes anyaga, ez az úgynevezett kapszaicin. Ez az aktív vegyület célzottan az emlősöknél okoz irritációt, így akadályozva meg magvak elfogyasztását, illetve elpusztítását.

A kapszaicin a fájdalomérzékelő receptorok közé tartozó TRPV1-hez kötődik, ezen receptorok feladata a potenciálisan káros hatások jelzése. A vegyület a hiedelemmel ellentétben nem az ízlelőbimbókon, hanem közvetlenül a nyelv, a torok és a bőr receptorain keresztül hat az idegrendszerre.

Miután testünk észlelte a csípős étel bevitelét, aktiválja az idegrendszer egyes részeit, amelyek tudatos kontroll nélkül szabályozzák a különböző testi funkciókat – ennek hatására izzadunk, könnyezünk és folyik az orrunk. A receptorok viszont idővel egyre érzéketlenebbek lesznek, így amennyiben rendszeresen fogyasztunk csípős fogásokat, egy idő után a közepes erősségűekkel szemben gyakorlatilag immunissá válunk.

Ezt Liam Browne, az University College London docense, a fájdalom idegtudományára specializálódott kutató is megerősítette. Véleménye szerint a fájdalmas cselekvés többszöri megismétlését követően az agyunk megtanulja, hogy a testük által adott reakciók biztonságosak és kontrollálhatóak.

záltal később az élmény irányíthatóvá válik, végül pedig élvezetessé.

A szakember szerint az újraértékelés elmélete alapján az is lehetséges, hogy a tapasztalatok mentén képesek vagyunk átértelmezni, mit jelent számunkra a fájdalom. Ebben nagy szerepet játszik azaz érzés, hogy mi irányítunk, különösen akkor, ha társas közegben, a családunkkal vagy a barátainkkal fogyasztunk pikáns ételeket.

Ugyanez a logika működik, amikor ijesztő filmeket nézünk vagy hullámvasútra ülünk, ezt néha »ártalmatlan mazochizmusnak” nevezik

– mondta Browne.

A kutató szerint ezek a tanulási és újraértékelési mechanizmusok általánosságban is sokat elárulnak a fájdalomról: ha egy ingert tévesen fenyegetőnek címkézünk, annak újrakeretezése és az irányítás érzésének visszaállítása csökkentheti a hatását.

Kapcsolódó
Ezek a világ legcsípősebb sporteseményei, ahol nagyon kevesen mernek elindulni

Ha valaki azt hitte, hogy az evés nem lehet sport, csak ezeket a videókat kell megnéznie.

The post Miért szeretjük a csípős ételeket? first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest