Novák Előd a választási csalók neveit akarta

Thumbnail for 6117776

Novák Előd (Mi Hazánk) arról kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, mely pártok jelöltjei ellen indult büntetőeljárás választási csalás ügyében. A Mi Hazánk politikusa azt írta, szerinte a politikusbűnözők számára a legnagyobb visszatartó ereje a választási csalásoktól az lenne, ha a hatóságok megneveznék,

mely pártok, mely jelöltek esetén indultak büntetőeljárások pl. az ajánlóíveiken talált hamis aláírások miatt.

Nehezményezte, hogy a rendőrségtől, illetve Pintér Sándor belügyminisztertől csak annyit tudott meg, kilenc büntetőeljárás van folyamatban az idei választási ajánlások gyűjtésekor visszaélésekkel összefüggésben, bűncselekmények gyanúja miatt.

Mely pártok mely jelöltjei ügyében folyik büntetőeljárás?

Novák Előd a 2022-es választásról is többet akart tudni. Felidézte, hogy a Fővárosi Főügyészség vádat emelt (bírságot indítványozott) egy nő ellen, aki akkor az országgyűlési választáson úgy indult jelöltként, hogy hamis ajánlásokat használt fel.

  • Ki volt ez a jelölt, mely párt jelölte?
  • Mely pártok, mely jelöltjei ügyében történt vádemelés?
  • Folyik még mindig nyomozás?

Novák Előd – konkrét példákat is hozva – úgy vélte: a kamupártok mellett az egykor valós támogatással rendelkezők is élnek azzal, hogy törvénytelenül – jellemzően korábbi választásoknál – rögzített adatbázisból hamis ajánlást adnak le a választók nevében, ami könnyen ellenőrizhető utólag a Nemzeti Választási Iroda honlapján.

A Mi Hazánk képviselője szerint idén így tett a Jobbik is, többen is jelezték ugyanis, hogy a Mi Hazánk mellett a Jobbik ajánlóívein is szerepeltek, noha évek óta megszüntették minden kapcsolatukat a párttal. Novák Előd ezt a szervezett politikusbűnözés iskolapéldájának nevezte. Jelezte, pártja azt szeretné, ha legalább a nyomozás lezárásakor megneveznék az elkövetőket.

A kérdés alapján Polt Péter arra jutott, hogy Novák Előd részben a 2022. évi parlamenti választáson, részben az idei önkormányzati és EP-választáson elkövetett visszaélések miatt indított eljárásokról kért tájékoztatást. A legfőbb ügyész az elkövetőket nem nevezte meg. Az adatvédelmi szabályok betartása mellett annyit árult el, hogy a két éve elkövetett visszaélések miatt

közölték bűncselekmény megalapozott gyanúját. A gyanúsítások tárgya jellemzően választás rendje elleni bűncselekmény, költségvetési csalás, hamis magánokirat felhasználása volt. Polt Péter összesítése szerint az az eljárások eredményeként eddig a bíróság a terheltekkel szemben

  • 3 ügyben próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést,
  • 26 ügyben pénzbüntetést,
  • 1 ügyben közérdekű munkát,
  • 4 ügyben próbára bocsátást alkalmazott,
  • 8 ügy pedig még bírói szakban folyamatban van.

Az ügyészség 1 ügyben feltételesügyészi felfüggesztést alkalmazott, 4 ügyben megszüntette az eljárást, mert nem volt megállapítható, hogy a bűncselekményt a gyanúsított követte el. 2 ügy – tévedés okából – szintén az eljárás megszüntetésével zárult. 10 eljárásban a nyomozás vizsgálati szakban még folyamatban van. A 2024. évi önkormányzati és EP-választásokkal összefüggésben eddig csak egyetlen független jelöltet gyanúsítottak meg a választás rendje elleni bűncselekménnyel. Ez az ügy vizsgálati szakban van. A Novák Előd által említett jobbikos ügy felderítési szakban van, a Budapesti Rendőr-Főkapitányság nyomoz, szintén a választás rendje elleni bűncselekmény gyanúja miatt. Néhány napja írtunk arról, hogy választási csalás gyanúja miatt vizsgálja a rendőrség a szőci önkormányzati választás körülményeit. A rendőrség lapunknak megerősítette, hogy a településen „választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény gyanújával” indítottak nyomozást.

The post Novák Előd a választási csalók neveit akarta first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest