RTL: A Mol a legnagyobb nyertese az orosz olajnak

Thumbnail for 4693334

Az RTL Híradója szerint az üzemanyagok magyarországi forgalmazását végző Mol hatalmasat, naponta mintegy másfél milliárd forintnyi összeget nyer azon, hogy olcsóbb orosz nyersanyagot tud beszerezni.

A kormány által elrendelt árstop miatt a 95-ös benzin és a dízel jelenleg 480 forintért kapható a benzinkutakon, de aki nem jogosult az árstop igénybevételére, annak most is piaci áron kell vásárolnia. A 95-ös benzin literje 634, a gázolajé pedig 687 forintba kerül átlagosan.

A kormány szerint további drágulás okozna, ha az ország csatlakozna az orosz olaj elleni uniós embargóhoz, kormányzati politikusok szerint akkor 700-800 forintba kerülne az üzemanyag. A Híradó idézett Orbán Viktor miniszterelnök és Hernádi Zsolt Mol-vezér megszólalásaiból, amelyekben mindketten arról beszéltek, hogy óriási áldozatokkal járna, ha az országnak át kellene állni az orosz olajról világpiaci beszerzésű nyersanyagra.

Az RTL ugyanakkor megszólaltatott egy szakértőt, aki szerint a jelenlegi helyzet legnagyobb nyertes a Mol.

180 ezer hordó Magyarország napi felhasználása, aminek körülbelül 65 százaléka az orosz olaj, ami 35 dollárral olcsóbb, mint a világpiaci nyersanyag. Nagyon durva számítással így 4 millió dollár per nap extra bevételről beszélünk

– mondta a Híradónak Balogh József energiapiaci szakértő.

The post RTL: A Mol a legnagyobb nyertese az orosz olajnak first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest