Új sajt tarolhatja le a piacot

Thumbnail for 5930210

Eddig a sajtalternatívák (vagyis nem tejből készült sajtok) nehezen tudtak a fogyasztóknak valódi sajtélményt, táplálkozást és árat kínálni. A sajtanalógok ugyanis nem tartalmazzák a tejtermékek kulcsfontosságú fehérjéit, a kazeineket, amelyek szükségesek a tejsajt érzékszervi tulajdonságainak pontos visszaadásához – írta az Agrárszektor a Future Farming cikkére hivatkozva.

Mostanra viszont az izraeli start-up vállalkozás, a NewMoo tudósai felfedezték a módszert, amivel a kazeinfehérjéket olyan növényi magvakból lehet kinyerni, amelyek a hagyományos szántóföldi gazdálkodással bőségesen termeszthetők. Három évnyi titkolózás után a vállalat olyan fehérjéket mutatott be, amelyek tápértékre, összetételre és funkcióra tökéletesen megfelelnek a tejfehérjéknek.

Azt állítják, hogy a tehenek helyett a növényekből kinyert, nem állati eredetű kazein kifejlesztésével szinte bármilyen tejtermék előállítható, kezdve a sajttal. Ahogy Daphna Miller, a NewMoo társalapítója és vezérigazgatója fogalmazott, az állatmentes folyékony kazeinünk a valódi tejfehérje minden funkcionális tulajdonságát utánozza, így hagyományos módon készíthetünk belőle sajtot. A szakember szerint azt jelenti, hogy az új növényi alapú kazein zökkenőmentesen helyettesítheti a tehéntejet bármely tejtermékeket gyártó üzemben, anélkül, hogy bármilyen speciális berendezésre vagy a meglévő berendezések átállítására lenne szükség.

A NewMoo kazeinjei állításuk alapján egy olyan sajt alapját képezhetik, amely pontosan úgy olvad és nyúlik, mint az állati tejből készült sajtok, ezzel biztosítva a sajtfogyasztók által áhított jellegzetes aromát, ízt és textúrát, és egy rendkívül hatékony, költséghatékony, fenntarthatóbb eljárást tesznek lehetővé.

The post Új sajt tarolhatja le a piacot first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest