Újabb szélsőjobboldali EP-frakció alakulhat, a Mi Hazánk már jelezte is csatlakozását

Thumbnail for 5982008

A cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) közölte, hogy más szélsőjobboldali pártokkal együtt szerdán bejelentik az Európai Parlamentben a Szuverén Nemzetek Európája nevű új képviselőcsoport létrehozását, írja a Politico. Tomio Okamura, az SPD vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) lesz a legerősebb erő a csoportban. A többi tagot nem nevezte meg,

azonban Borvendég Zsuzsannának, a Mi Hazánk Mozgalom egyetlen EP-képviselőjének a szóvivője már megerősítette, hogy csatlakozik a képviselőcsoporthoz.

Az SPD-nek egy képviselője, Ivan David jutott be a testületbe, ő korábban az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja volt. Az AfD-t azután zárta ki az ID, hogy a német párt EP-listavezetője, Maximilian Krah arról beszélt, hogy szerinte a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához 7 tagállamból legalább 23 képviselő szükséges – azt egyelőre nem tudni, hogy ez megvan-e a az összefogni vágyó újabb szélsőjobboldali csoportnak.

A csoport programja

a Green Deal ellen, a migráció ellen és Európa iszlamizálódása ellen is irányul. Azt akarjuk, hogy Brüsszel hatásköre visszakerüljön a nemzeti szintre

– mondta Okamura.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke szerda reggel egy repülő mellett pózoló kép kíséretében szintén arról írt az X-en, hogy ma Brüsszelben a szövetségeseikkel megalakítják az EP új frakcióját. „Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni” – tette hozzá. Toroczkai a 24.hu-nak a választások előtt adott interjújában is arról beszélt, hogy egy teljesen új európai frakció létrehozásán dolgoznak az AfD vezetésével.

Olyat teszünk ma, ami még nemzeti radikálisnak mondott magyar pártnak sohasem sikerült. Brüsszelben, az Európai Parlamentben, a szövetségeseinkkel megalakítjuk az új európai pártcsaládot, az EP új frakcióját. Ennek az új európai szövetségnek tavaly Budapesten tettük le az… pic.twitter.com/DSBP0lLVYz

— Toroczkai László (@ToroczkaiLaszlo) July 10, 2024

A brüsszeli lap korábban beszámolt arról, hogy a Szuverén Nemzetek Európájához való csatlakozásról tárgyal még Milan Uhrík szlovák képviselő, 14 AfD-s EP-képviselő, a bolgár Újjászületés három képviselője, Sarah Knafo, a francia Visszahódítás (Reconquete) EP-képviselője, egy litván EP-képviselő, valamint a lengyel Konföderáció párt néhány tagja.

Knafo azt mondta, hogy az AfD küldöttsége meglátogatta őt Párizsban, hogy megpróbálják meggyőzni a csatlakozásról, de még nem döntött. „A Konföderáció párt még mindig tárgyalásokat folytat és különböző forgatókönyveket mérlegel” – mondta a lengyel szélsőjobboldali párt szóvivője ez ügyben.

Pár napja a Fidesz kezdeményezésére hivatalosan is elindult a szélsőjobboldali Patrióták Európáért képviselőcsoport, ami 84 taggal alakult meg az Európai Parlamentben, és ezzel máris a harmadik legnagyobb frakcióvá vált. Mint ahogy elemző cikkünkben írtuk, megalakításával a szélsőjobb vállalhatóbb lehet az EP-ben, és Orbán Viktorék számára ez siker, de vannak hátrányai is az új pártcsaládnak.

A Fidesz 2021-ben kényszerből hagyta ott az Európai Néppártot. Orbán szempontjából ez kifejezetten hátrányos helyzet volt, és sokáig nem is tudott mit kezdeni vele. Egy korábbi cikkben már összeszedtük, hogy a mostani pártcsalád valójában a negyedik legjobb megoldás számára.

The post Újabb szélsőjobboldali EP-frakció alakulhat, a Mi Hazánk már jelezte is csatlakozását first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest