Ilyen volt a 20. Jubileumi Harry Potter születésnap

Thumbnail for 3455665

November 15-e jeles nap volt a Harry Potter rajongók naptárában, ekkor rendezték meg a „20 éves a Harry Potter” születésnapi bulit, aminek az elegáns Société Budapest adott otthont. Ezen a szó szerint varázslatos eseményen összegyűltek a rajongók, akiket minden korosztály képviselt. A kisebbek mellett (akik csak most ismerkednek meg a történetekkel), ott volt az a generáció is, aki a híres varázslótanonccal együtt nőttek fel, és még mindig rajonganak Harry Potterért.

A regénysorozat, ami 20 éve töretlenül népszerű

Magyarországon 1999 novemberében jelent meg a Harry Potter első része, ami aztán gyerekek tömegét vette rá az olvasásra. Az Animus Kiadó az elején nem bízott benne, hogy ekkora siker lesz a sorozat, valamikor a negyedik kötet környékén szabadultak el a dolgok.

Harry Potter születésnapi buli megnyitója

Erről is mesélt Balázs István, és felesége Gábor Anikó az esemény egyik beszélgetésén, amihez csatlakozott Tóth Tamás Boldizsár is, aki a Harry Potter regényeket fordította. Az előadást hallgatók sok-sok érdekes dolgot megtudtak a fordítás folyamatáról, és arról is, hogy milyen volt J.K. Rowlinggal személyesen találkozni.

Az eseményen az előadások a Société Budapest földszintjén kaptak helyet, ahol kényelmesen leülve mindenki végighallgathatta a beszélgetéseket. Közben a bárpultnál a Harry Potter könyvek által ihletett koktélokat, és üdítőitalokat kóstolhattunk meg. A mi kedvencünk a Százfűlé főzet volt, amiben Blue Curacao likőr, passió gyümölcs és szóda volt.

Harry Potter ihlette koktél és cikeszes sütemény

A gyerekek kedvence a Harry Potter könyvek által ihletett vajsör volt, amit kis kupákban szolgáltak fel. A Szörnyek szörnyű szörpje és az Amorentia bájital is népszerű volt, akárcsak az Azkabani tea elnevezésű koktél. A bárpulttól nem messze Harry Potter ihlette édességek közül letett szemezgetni. Beleharaphattunk Hagrid sziklakekszébe, de volt tökös derelye és csokibéka is. A bárpulttól nem messze az Animus Kiadónál megjelent összes Harry Potter kiadványt be lehetett szerezni, a szemfülesek még dedikáltatni is tudták Tóth Tamás Boldizsárral, akinek olyan varázsszavakat köszönhetünk, mint a Roxfort, a Capitulatus átok, vagy a durrfarkú szurcsók lény elnevezése.

Az estét lezáró utolsó programon Valuska László a Könyvesblog és Könyves magazin alapítója beszélgetett Kemény Zsófia írónővel, és Gyurkó Szilvia gyerekjogi aktivistával arról, hogy milyen meghatározó volt a mai harmincas generáció számára az 1999-ben megjelent ifjúsági regény.

Két emeletnyi varázslat

Míg az alsó szint az édességek, italok és a beszélgetések helye volt, addig az emeleten az előadásokkal párhuzamosan zajlottak az interaktív játékok és feladatok. A beérkezéskor mindenki megkapta a saját varázslatos térképét, ahol több helyszín is meg volt jelölve. Ide ellátogatva és elkészítve a feladatokat pecsétet gyűjthettünk, a végén pedig a sikeres teljesítők ajándéksorsolásban vehettek részt. Az állomások között volt fotófal, varázspálca készítés, Harry Potter kvízek (többféle nehézségi fokkal, hogy a vérbeli rajongók tesztelhessék a tudásukat), szabadulószoba és a híres Láthatatlanná tévő köpeny és a Teszlek süveg is várta a bátrakat. A gyerekek sorra járták be a helyszíneket, és gyűjtögették a pecséteket. Nagyon sokan jelmezben érkeztek, varázslónak és boszorkánynak beöltözve járták végig a Harry Potter történetek világához illeszkedő Sociétét.

A dekoráció része volt az ijesztő dementor is

Az este folyamán a legnagyobb lelkesedés az online kvíznél volt. A Kahoot nevű telefonos oldal segítségével a két műsorvezető mindenkit kihívott a „Ki tud többet a Harry Potter könyvekről” kvízre. A válaszokat mindenki a saját telefonján nyomogatta, a két kvíz végén pedig a leggyorsabban és a legjobban válaszolókat értékes ajándékok várták.

Aki lemaradt a 20 éves Harry Potter eseményről, annak sem kell elkeserednie, hiszen egy újabb program várja még a varázslótanonc történeteinek rajongóit. Az évforduló miatt a Könyvesblog egy Harry Potteres különszámot jelentetett meg, amit egy különleges eseményen mutatnak be az érdeklődőknek. Orvos-Tóth Noémivel, Ott Annával, Tóth Tamás Boldizsárral (fordító) Valuska László beszélget majd december másodikán a Harry Potter generációs hatásáról a Szatyor Bár és Galériában.

A Könyves Magazin különszámát a helyszínen korlátozott számban meg lehet vásárolni, egyébként érdemes online megrendelni: https://www.mc.hu/harrypotter

Tovább a cikkre: Nlcafe

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest