Jön a hosszú hétvége, nagyon kell, hogy vért adj!

A kiegyensúlyozott vérellátás érdekében a közelgő augusztus 20-i hosszú hétvége előtt és után véradásra hív az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt.

A hosszú hétvégék előtt és után nagyon fontos, hogy minél többen adjanak vért, tekintettel az egyes készítmények rövid tárolási idejére és az ilyenkor tapasztalható megnövekedett igényekre.

Különösen igaz ez a nyári időszakban, hiszen ezekben a hónapokban egyébként is csökken a véradások száma az év más időszakaihoz képest. Az alacsonyabb véradói aktivitás hátterében a nyári meleg, a sokakat érintő allergiaszezon, valamint a nyári szabadságolások állnak.

A vér mással nem pótolható, így a folyamatos, biztonságos vérellátás fenntartása érdekében a következő napokban fokozottan számítanak az önzetlen véradók segítségére.

Véradásra jelentkezhet, aki már elmúlt 18 éves, de még nincs 65 esztendős (első véradók esetén a felső korhatár 60 év), testsúlya eléri az 50 kg-ot, és egészségesnek érzi magát. A véradáshoz szükséges dokumentumok: személyi igazolvány, lakcímkártya, tajkártya.

A véradási helyszínekről és időpontokról a Véradás.hu oldalon és az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján, valamint a Vöröskereszt ingyenes véradós mobilappján tájékozódhatnak.

Augusztusban folytatódik a nyári kampány, értékes nyereményeket sorsolnak ki a véradók között.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)

Tovább a cikkre: Jön a hosszú hétvége, nagyon kell, hogy vért adj!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest