Magad uram, ha klímád nincsen!

Több ok lehet arra, hogy valaki tartózkodik a légkondi használatától:

  • túl drágának tartja,
  • nem hisz a globális felmelegedésben,
  • energiatakarékos, környezettudatos szemlélettel él,
  • minden nyáron a legnagyobb hőségben jut eszébe, hogy be kellene szereltetni, de ilyenkor a klímaszerelő hónapokig nem ér rá,
  • nem bírja a légkondit, és állandó megfázásos tünetektől szenved, ha fél óránál tovább kapja a hideget.

Házi praktikák hőség idejére

A lényeg, hogy klíma nélkül is van élet, és persze vannak apró trükkök és praktikák, amelyekkel elviselhetővé tehetjük a legforróbb napokat is a városban.

Az egyik legfontosabb reggeli rutin a redőnyök leeresztése kell, hogy legyen azokban a helyiségekben, ahová odatűz a nap már kora reggel.

Az ablakokat csak kora reggel és egészen késő este nyissuk ki, mikor már langyos a kinti levegő. Ekkorra időzítsük a szellőztetést, mert a déli órákban csak forró levegővel telne meg a lakás. Éjszakára akár még folyamatos kereszthuzatot is csinálhatunk.

A régi trükk is beválhat, hogy minden szekrény és beépített szekrény ajtaját nyissuk ki, hogy azok belseje nyelje el a lakásban toporgó hőt. Este pedig hideg vízzel mossuk fel a padlót, ami kihűti éjszakára a lakást.

És persze bevethetjük a jó öreg ventilátort is. Tegyük az ablakhoz közel, ahol megmozgathatja a levegőt, illetve tehetünk a ventilátorhoz közel jeges vizet is.

Tovább a cikkre: Magad uram, ha klímád nincsen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest