Magyarország híres lett a tranzitban ragadt menekültekről

Thumbnail for 3456418

Árnyalatnyi különbség van a híres és a hírhedt közt, ha Abouzar és Armin Soltani sorsának fényében vizsgáljuk Magyarország helyzetét, hála a BBC róluk készült riportfilmjének.

Az iráni Abouzar Soltani és tízéves fia, Armin egy éve él a magyar–szerb határon lévő tranzitzónában. A tranzitban zajló életükről az apa már forgatott egy filmet, melynek a címe: Hal. A Verzió Filmfesztiválon is bemutatták, bár a vetítésen nem lehetett jelen apa és fia, mivel nem hagyhatják el a tranzitzónát.

Most a BBC is feldolgozza történetüket egy riportfilmben, melyben a tranzitzónát börtönhöz hasonlítják. Az apa azt is elárulta, hogy azért készítette a filmet, hogy életben tartsa a fia álmait.

A BBC természetesen most is igyekezett azon, hogy egy borzalmas képet fessen kicsiny hazánkról, éppen ezért megjegyeznénk, hogy tájékozódásuk a témában nem teljes körű és eléggé egyoldalú. Ahogy azt a film végén is írják: a magyar Idegenrendészeti Főigazgatóság nem válaszolt a stáb kérdéseire.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint az illetékes hatóságok nem hallgatják meg érdemben Soltaniékat, hiába akartak Magyarországon menedéket kérni. Az apa három pert is indított már a magyar állam hatóságaival szemben, amelyekben a Magyar Helsinki Bizottság képviseli őt és fiát.

Kivonva a lejárató kampányt az egyenletből és kicsit más szemszögből nézve a történéseket:

  1. Az apát és fiát senki nem tartja fogva a magyar határon
  2. Ottlétük alatt gondoskodnak róluk
  3. A bevándorlási hivatal jogszabályokat követve és ügymeneti protokollokat betartva határozza meg, hogy ki tartózkodhat életvitelszerűen hazánkban
  4. Szerbiába bármikor visszamehet a család, de ők az Európai Unióban kívánnak letelepedni

Az utolsó pont elég erősen érzékelteti, hogy “börtönüket” maguk választották. Szomorú sorsuk miatt lehetne méltányosabb a hatóság, de azzal másokat is arra buzdítanának, hogy hasonló úton jussanak hazánkba. Mi minden esetre szurkolunk nekik, hogy új életet kezdhessenek akár a mi kormányunk, akár más ország támogatásával, hogy a kis Armin megvalósíthassa álmait.

A bejegyzést ( Magyarország híres lett a tranzitban ragadt menekültekről ) az RC News. szállította

Tovább a cikkre: RCNews

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest