Mindent jobbá tesznek: mandula és mogyoró a sütikben

Thumbnail for 2522951

A mogyoró az egyik legjobb süti alapanyag: ad egy kis pluszt az édességek állagához és ízvilágához, de mégsem hangsúlyos annyira, hogy teljesen eltolja a főbb ízeket. A mandula pedig talán még a mogyorónál is sokoldalúbb. Nem véletlen, hogy a gluténmentes és paleo sütik is előszeretettel használják a darált mandulát liszt helyettesítőként. Egyszerűen mindenhez jól illik: a csokihoz, a gyümölcsökhöz, a karamellhez és még a különféle pohárkrémek is jobbak lesznek tőle. Össze is szedtük aktuális mogyorós és mandulás kedvenceinket, de érdemes kipróbálni a házi macaront, a mandulás sütik királynőjét is!

Mogyorós brownie

Hozzávalók:

2,5 dl-es bögre

  • 1 szűk bögre vaj
  • 1 bögre étcsokoládé
  • 2/3 bögre liszt
  • 4 db tojás
  • 1 bögre cukor
  • fél bögre étcsokoládé felaprítva
  • 1 + fél bögre sótlan (vagy merészebbeknek sós) mogyoró

A vajat és az 1 bögre étcsokoládét megolvasztjuk, a tojásokat kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk az olvasztott vajas keveréket, összeforgatjuk, majd beleöntjük a lisztet és a felaprított étcsokit.
Beleszórunk egy bögre mogyorót, majd az egészet egy közepes méretű sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és elsimítjuk. A tetejét megszórjuk a maradék fél bögre mogyoróval, majd 180 fokos sütőbe toljuk és kb. 25 percig sütjük.

Mogyorós-csokis keksz

Hozzávalók 2 tepsire:

  • 18 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 20 dkg vaj
  • 16-18 dkg étcsokoládé
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 5 dkg porcukor
  • 18 dkg sótlan mogyoró

A mogyorót ledaráljuk, a 8 dkg étcsokit apróra vágjuk. A vajat összemorzsoljuk a porcukorral és a liszttel, hozzáöntjük a tojássárgáját, majd beleszórjuk a darált mogyorót, az étcsokit, és összegyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára. (Ha nem áll össze, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál tejfölt.) Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, és sütőpapírral bélelünk ki 2 tepsit. A tésztából lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, és kiszaggatjuk, tepsire rakjuk, és 10-12 percig sütjük.

A tetejére (ízlés szerint):

Ha teljesen kihűlt a tészta, megolvasztjuk a maradék 8-10 dkg étcsokoládét, és rácsorgatjuk a kekszekre, majd hűvös helyen hagyjuk megdermedni.

Meggyes-mandulás bögrés süti

Hozzávalók:

  • fél bögre cukor
  • fél bögre szeletelt mandula
  • 1 db narancs reszelt héja
  • fél bögre natúr joghurt
  • 2 bögre búzaliszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • fél bögre étolaj
  • 2 db tojás
  • fél bögre tejföl
  • 2 bögre magozott meggy

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a narancs reszelt héját, a joghurtot és a tejfölt és alaposan kikeverjük. Beleöntjük az olajat is, majd a sütőporral elkevert lisztet is. Összeforgatjuk és sütőpapírral bélelt, kb. 18×24 cm-es sütőformába egyengetjük. A tetejét alaposan megszórjuk lecsepegtetett magozott meggyel és 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.

20 perc elteltével megszórjuk a szeletelt mandulával és visszatoljuk még további kb. 15 percre.

Mandulás csokigolyó

Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2,5 dkg porcukor
  • 25 dkg mascarpone
  • 2-3 evőkanál darált keksz
  • 8-10 dkg darált mandula

a hempergetéshez cukrozatlan kakaópor

A mascarponét kikeverjük a citrom reszelt héjával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a darált mandulát, a darált háztartási kekszet és elkeverjük.

A masszát hűtőbe tesszük minimum egy éjszakára, majd közvetlenül tálalás előtt gyors mozdulatokkal gombócokat formázunk belőle, és darált mandulában vagy cukrozatlan kakaóporban hempergetjük meg őket.

Mogyorós kuglóf

Hozzávalók 12-14 szelethez:

  • 15 dkg liszt
  • 15 dkg (barna) cukor
  • 1 csipet só
  • 10 dkg tejföl
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 15 dkg felolvasztva + forma kikenéshez vaj
  • 3 dkg (aprított, pörkölt) mogyoró

Krém:

  • 6 dkg vaj
  • 2 dkg (aprított, pörkölt) mogyoró
  • 20 dkg mogyorókrém

A tojásokat a cukorral laza habbá keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt és az olvasztott vajat. A száraz hozzávalókat egy tálban elkeverjük, majd a tojásos masszába forgatjuk. A vajjal kikent, kilisztezett formát háromnegyedig töltjük a masszával, majd két ütemben megsütjük, először 20 percig 175 °C-on, majd még 20 percig 155 °C-on. Tűpróbával ellenőrizzük. Ha langyosra hűlt, kiborítjuk a formából, és hagyjuk teljesen kihűlni. Három karikába vágjuk.

A szobahőmérsékletű mogyorókrémet kikeverjük a puha vajjal és az aprított mogyoróval, majd a kuglófot megtöltjük a krémmel. A kristálycukrot egy serpenyőben aranybarnára olvasztjuk, majd megcsurgatjuk vele a kuglóf tetejét úgy, hogy szeletelési irányba húzzuk a szálakat.

Citromos mandulatorta

Hozzávalók

  • 32 dkg darált mandula
  • 20 dkg kókusz- vagy nyírfacukor
  • 2 evőkanál mandula- vagy kókusztej
  • 18 dkg kókuszzsír
  • 2 evőkanál reszelt citromhéj
  • 6 nagy tojás
  • fél teáskanál vaníliaaroma
  • 2 evőkanál limoncello (citromlikőr) vagy citromlé
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • csipet só

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Sütőpapírral bélelj ki egy 26 cm átmérőjű tortaformát.

A paleo tortához a kókuszszírt keverd habosra 15 dkg kókusz- vagy nyírfacukorral. Add hozzá a citromhéjat, majd egyesével a tojássárgákat is alaposan keverd hozzá, végül jöhet a vaníliaaroma is. Adagonként kanalazva kevergesd el a kókuszzsíros masszához a sóval és szódabikarbónával elkevert mandulalisztet. Öntsd hozzá a limoncellót vagy a citromlevet, amit szintén jól keverj el a tésztában.

Keverőtálban a tojásfehérjékből verj kemény habot úgy, hogy közben lassan adagolod hozzá a maradék 5 dkg cukrot. A kemény tojáshabot lassan és óvatosan, lehetőleg lyukas fakanállal adagonként keverd a tésztához, nehogy összetörjön.

Öntsd az elkészült tésztát a tortaformába, majd told a sütőbe és süsd 40-45 percig. Az elkészült paleo citromos mandulatortát hagyd a formában kihűlni. Ízlés szerint díszítheted, megszórhatod paleo porcukorral.

Mandulás körtetorta

Hozzávalók:

  • 4 szép, érett körte
  • 20 dkg + 3 teáskanálnyi nyírfa- vagy kókuszcukor
  • 20 dkg mandulaliszt
  • 1 evőkanál citromlé
  • 8 tojás
  • fél teáskanál vaníliaaroma
  • fél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál kókusz- vagy szőlőmagolaj
  • 4 dkg szeletelt mandula
  • csipet só

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. Bélelj ki egy 26 cm átmérőjű tortaformát sütőpapírral, vagy kend ki kókuszolajjal és szórd meg mandulaliszttel. Hámozz meg és vágj apróra három körtét, a magházat természetesen távolítsd el. Tedd a gyümölcsöt serpenyőbe, öntsd rá a citromlevet, és a 3 teáskanálnyi cukorral lassú tűzön főzd 10 percig. Hagyd kihűlni. A mandulalisztben alaposan keverd el a sót, a szódabikarbónát és a cukrot. Mixeld vagy keverőtálban habverővel alaposan keverd el a tojásokat, és add a liszthez a vaníliaaromával együtt, végül a körteszószt is keverd a tésztához.

A negyedik körtét is hámozd meg, vágd félbe, majd a magház eltávolítása után vágd nyolc darabra. Forrósítsd fel az olajat, add hozzá a kanálnyi mézet és addig melegítsd, amíg a keverék elkezd habosodni. Tedd bele a körteszeleteket és főzd néhány percig. A tésztát öntsd a tortaformába, a tetején pedig igazítsd el szépen a mézes körteszeleteket. Told a sütőbe és süsd kb. 55-65 percig. Ha nagyon barnulna a széle, fedd le alufóliával a paleo mandulás körtetortát. Hagyd a sütőtálban kihűlni, majd szeleteld.

Mogyorótorta

Hozzávalók 10-12 szelethez:

A tésztához:

  • 5 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg liszt
  • 1 púpos evőkanál kakaópor

A töltelékhez:

  • 16 dkg mogyoróvaj
  • 10 dkg porcukor
  • 1 púpos teáskanál (1 dkg) zselatin
  • 1 dl hideg víz
  • 4 dl tejszín

A díszítéshez:

  • pörkölt mogyoró, apróra vágva

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótatésztát készítünk, és 3 darab akkora lapot sütünk belőle, amekkora tortakarikánk van otthon. (Körülbelül 15-20 cm átmérőjű legyen.) A hideg tejszínt 2 evőkanál porcukorral kemény habbá verjük. A zselatint a hideg vízben megáztatjuk, majd teljes olvadásig melegítjük.

A maradék porcukrot, a mogyoróvajat és a meleg zselatint simára keverjük, majd beleforgatjuk a tejszínhab nagyobb részét. A maradék tejszínhabot majd a díszítéshez használjuk! A tortakarikába helyezzük az egyik piskótalapot, majd elkenjük rajta a krém harmadát. Így rétegezzük tovább, végül megkenjük a tetejét a maradék krémmel. 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni. Hogy könnyebb legyen a tortakarika eltávolítása, tálalás előtt egy éles késsel körbevágjuk a tortát. A maradék tejszínhabbal és a pörkölt mogyoróval díszítjük.

Mandulás puszedli lekvárral


Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • fél kávéskanál fahéj
  • 14 dkg búzaliszt
  • 5 dkg porcukor
  • kekszek tetejére lekvár
  • 5 dkg darált mandula

A porcukrot a hideg vajjal, a liszttel, a mandulával és a fahéjjal gyorsan összedolgozzuk. Fontos, hogy ne melegedjen fel a vaj, ugyanis csak akkor lesz igazán omlós a sütemény. Majd tegyük 1 órára hűtőbe.

A tésztából 2-3 centi átmérőjű gombócokat formázunk, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket. A tetejüket kicsit benyomjuk, hogy egy mélyedés keletkezzen a süteményeken. 5 percig 180-200 fokos sütőben sütjük, ezután rákanalazunk egy kevés lekvárt, lehetőleg ne darabosat, és mehet vissza a sütőbe újabb 5 percre. Dobozba téve 2-3 hétig is simán eláll.

Mandulás csokitorta liszt nélkül

Hozzávalók:

Krém:

  • 30 dkg étcsokoládé
  • 4 dl tejszín
  • 15 dkg mandula

Tészta:

  • 225 g cukor
  • 1 csipet só
  • 6 db tojásfehérje
  • 320 g darált mandula

Először érdemes megcsinálni a krémet, mert annak ki kell hűlnie. A tejszínt kicsit megmelegítjük, majd belerakjuk a csokoládét, és nem túl nagy lángon felolvasztjuk. Ha már egynemű a krémünk, mehet bele a mandula is. Ezek után más dolgunk nincs, mint hideg helyen kihűteni.

A tojásfehérjéket a sóval együtt habosra keverjük. A cukrot a mandulával összekeverjük, óvatosan a habhoz adjuk, közben pedig a sütőt 160 fokra előmelegítjük. Sütőpapírra 20 centi átmérőjű kört rajzolunk, majd ráhalmozzuk a tésztát, nagyjából 7-10 milliméter vastagon. Majd 20-23 percre mehet be a sütőbe. Ha így járunk el, akkor összesen 3 lapra lesz elég a tészta, és marad még egy kevés, amiből apró halmokat rajzolunk a sütőpapírra, abból lesz később a díszítés.

Ha megvagyunk a tortalapokkal, akkor egyszerűen összeállítjuk a tortát, egy réteg tortalap, rá a krém, egészen az utolsó szintig, ahova a mandulás csókokat pakoljuk. Ha van kedvünk, akkor még tehetünk rá extra mandulát.

Tipp: Mogyoróból és dióból is finom lehet. Sőt a csokikrémbe a mandula helyet rakhatunk meggyet is.

Tovább a cikkre: Mindent jobbá tesznek: mandula és mogyoró a sütikben

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest