Nem csak Greta Thunbergé a világ: ismerd meg ezeket a fiatal klímaaktivistákat is!

Thumbnail for 3397515

Ma már alighanem mindenki ismeri Greta Thunberg nevét, a svéd diáklány még tavaly év végén robbant be a köztudatba, amikor a katowicei klímacsúcson alaposan kiosztotta az egyes országok képviselőit, néhány hete pedig az ENSZ klímacsúcsán mondott indulatos beszédet, amelyet azóta is emlegetnek világszerte.

Bár sokaknak nem tetszett a stílusa, mások pedig a saját pecsenyéjüket sütögető érdekcsoportok bábját látják benne, tagadhatatlan, hogy a 16 éves aktivista sikerrel irányította rá sokak figyelmét a klímaváltozás egyre súlyosabb problémáira. Akárhogy is van, tény, hogy Greta Thunberg a klímakatasztrófa elleni küzdelem arcává vált, kezdetben magányos tüntetéséhez ma már hetente milliók csatlakoznak a világ különböző pontjain.

Hiba lenne azonban azt gondolni, hogy mindez csak egy tinédzser bolondériája, akit a szabadkőműves gyíkemberek arra használnak fel, hogy „felmondassák vele” a leckét, és így érjenek el változásokat. Még ha így is lenne, Thunberg hatása láthatóan jóval nagyobb ennél. Emellett rajta kívül is akadnak olyan fiatalok, akik nem nézik jó szemmel, hogy a felnőttek, a politikusok és az iparmágnások kényük-kedvük szerint élik fel a bolygó erőforrásait, semmibe véve az utánuk jövő generációkat. Összeállításunkban több olyan fiatalt is bemutatunk, akik már akkor a környezet védelmével foglalkoztak, amikor Greta Thunberg még akár szó szerint is a csattogó szárnyú falepkét tologatta.

Nyolc évesen már a vízért harcolt

Bár ismertsége meg sem közelíti Thunbergét, a kanadai Autumn Peltier már tavaly beszédet mondott az ENSZ közgyűlése előtt, és a wikwemikong őslakos törzs (Wikwemikong First Nation) tagjaként már nyolcéves korában az ivóvízhez való hozzáférés jogáért küzdött. Ebben üknagynénje, Josephine Mandamin volt a példaképe, aki idén bekövetkezett haláláig a Nagy Tavak vizének védelméért harcolt. Az ő halálát követően Peltier vette át a szerepét mint vízügyi aktivista, ma már 40 őslakos közösséget képvisel hazájában.

View this post on Instagram

United Nations, Global Landscapes Forum 2019

A post shared by Autumn Peltier (@autumn.peltier) on Oct 1, 2019 at 5:27am PDT

„Senkinek sem lenne szabad amiatt aggódni, hogy az ivóvíz kellően tiszta-e, illetve, hogy lesz-e belőle elég – fogalmazott Peltier a tavalyi ENSZ közgyűlésen mondott beszédében. – Egyetlen gyereknek sem lenne szabad úgy felnőnie, hogy ne tudná, milyen a tiszta víz, vagy úgy, hogy ne tudná, milyen, amikor a csapból folyik az ivóvíz.”

Nyolcévesen már Obamával levelezett

Mari Copeny neve szintén kevéssé ismert Magyarországon, az Egyesült Államokban annál inkább: a még mindig csak 12 éves lány már valóságos veteránnak számít az ivóvízért folytatott harcban. Az USA-ban sokan csak Little Miss Flintként emlegetik, ő volt az ugyanis, akinek sikerült a világ figyelmét ráirányítania az ohiói Flintben zajló krízisre (a helyi ivóvíz ólomszennyezettsége több mint százezer embert érintett).

Mari Copeny az idei Shorty Awards díjkiosztóján (Fotó: Getty Images)

A 2014-ben kirobbant botrány idején Copeny még csak hétéves volt, egy évvel később azonban már Barack Obama volt amerikai elnöknek írt levelet, amelyben arra kérte az államfőt, hogy találkozzon vele és a közösség más tagjaival is. A találkozóra sor került, Copeny aktivizmusának hatására pedig azóta legalább százmillió dollár áramlott a térségbe a vízellátás gondjainak megoldását segítendő.

“Im not so little anymore”
Age 8 vs age 11 #TransformationTuesday

Even though I’m the only one who changed since Obama looks exactly the same. pic.twitter.com/2AJsjqaOfD

— Mari Copeny (@LittleMissFlint) October 30, 2018

Mari Copeny nem pihen, sőt azóta új területeket hódított meg, amellett, hogy továbbra is a városi közösség ügyeinek képviselője és a környezetvédelem szószólója. 2016 óta pedig együttműködést kezdeményezett a Pack Your Back civil szervezettel, amely több mint 25 ezer nehéz sorsú gyereknek segít a szükségletei – iskolaszerek, könyvek, füzetek, vagy épp tiszta ivóvíz – kielégítésében.

„Nem, a bolygó megmentésére irányuló harcunk nem a mostani klímasztrájkkal együtt kezdődött, és nem is ma fog vége térni – írta Copeny a Twitter-oldalán, a Greta Thunberg által életre hívott klímatüntetések kapcsán. – Sokunk évek óta dolgozik azon, hogy megmentse a bolygót. Ne csak ma erősítsétek fel a hangunkat, hanem minden egyes nap, és támogassátok a megmentésünkre irányuló megoldásainkat.” Ezek elég erős szavak, főleg egy – akkor még – 11 éves kislánytól.

„Már évezredekkel ezelőtt éltek környezetvédők”

Ezt mondta a PBS hírcsatornának nyilatkozva a mindössze 17 éves Xiye Bastida, aki mexikói szülővárosában első kézből látta a súlyos szárazságot és a még nagyobb károkat okozó áradásokat, amelyek a klímaváltozás következményeként keserítik meg a környéken élők életét. Bastida részben ennek is köszönhetően négy évvel ezelőtt New Yorkba költözött, majd a Sandy hurrikán pusztítását látva úgy érezte, valamit tennie kell, azóta pedig igyekszik mindenkit a Föld megóvására felszólítani.

„Sokan azt mondják, hogy a klímamozgalmak pár évtizede indultak – mondta Bastida a PBS-nek. – Én azonban úgy látom, hogy a bennszülött emberek már évezredek óta igyekeznek megóvni a Földet. Vissza kell hoznunk ezt a gondolkodásmódot, és átitatni vele a mai társadalmat. Az ember nem azért él a bolygón, hogy átvegye az élet helyét, hanem hogy gondját viselje annak. Nem úgy kellene gondolkodnunk, hogy mi, emberek, hanem úgy, hogy mi, a bolygó.

Bastida egyébként a klímatüntetéseket is szervező Fridays for Future egyik vezéralakja, aki Greta Thunberggel is gyakran dolgozik együtt. Gyakori felszólalója az amerikai városokban népszerű úgynevezett „town hall” nagygyűléseknek és a demonstrációknak is.

Iskolából az ENSZ-be

Az idén 16. születésnapját ünneplő Isra Hirsi édesanyja nem más, mint a Donald Trump elnök által előszeretettel támadott minnesotai képviselő, a szomáliai születésű Ilhan Omar, aki a tavalyi időközi választáson kerülhetett be az amerikai kongresszusba. Anyjához hasonlóan Isra Hirsi is régóta foglalkozik a társadalmi igazságtalanságok felszámolásával, nemrég pedig a klímavédelembe is belekóstolt.

Az akkor még csak 11 éves kislány a már említett flinti vízkrízisről szóló hírek láttán kezdett érdeklődni a környezetvédelem iránt, illetve akkor, amikor látta, hogy a lakóhelye környékén hatalmas kőolaj-vezetékek épülnek. Ezért csatlakozott az iskolájában működő egyik környezetvédő csoporthoz, később pedig megalapította a US Youth Climate Strike nevű szervezetet, amely a Greta Thunberg által életre hívott mozgalom amerikai szárnyának tekinthető.