Nem jó, ha túl korán egyedül hagyjuk a gyereket

Főleg a nyári szünetben fordul elő, hogy sok szülő rákényszerül arra, hogy egyedül hagyja gyerekét, például amíg dolgozik.

Az Inforádiónak Deliága Éva gyermekpszichológus nyilatkozott, aki elmondta, hogy az egyedül hagyás esetén ugyanazokat a tényezőket kell mérlegelni, mint például mikor arról döntünk, egyedül engedjük-e át őket az úttesten.

„A saját praxisomban azzal találkozom, hogy amikor a szülők túl korán hagyják otthon a gyereket, és baj lesz belőle, akkor az sokszor olyan traumát okoz a gyermeknek, ami nagyon nehezen múlik el.”

Deliága szerint a tizenhárom, tizennégy évesek esetén már sokkal nyugodtabban lehet őket magukra hagyni, mert sokkal bővebb a problémamegoldó készletük és szokatlan helyzetekben is van egyfajta megoldási mintájuk.

„Amikor arról beszélünk, hogy nyolc, kilenc, tíz éves gyereket egyedül lehet hagyni, akkor, azt gondolom, csak különleges esetekben, és csak rövid időre megengedhető” – mondta a szakember.

Deliága szerint manapság egyfajta digitális köldökzsinór van a szülők és a gyermekek között azaz a szülő kiír egy cetlire információkat a gyereknek, aztán felhívja ebédkor, elmagyarázza neki, hogy hogyan melegítse meg az ételét, hol találja meg a hűtőszekrényben, aztán telefonál neki például akkor, mielőtt elindul a munkahelyéről, így a gyerekek nincsenek teljesen magukra hagyva.

(via)

(Kiemelt kép: iStock)

Tovább a cikkre: Nem jó, ha túl korán egyedül hagyjuk a gyereket

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest