Meghalt a kalapácsvetés legendája, akinek világcsúcsa 35 éve megközelíthetetlen

Thumbnail for 4281498

Hatvanhat éves korában, kedden meghalt Jurij Szjedih, a férfi kalapácsvetés világcsúcstartója, írta az MTI.

A Magyar Atlétikai Szövetség honlapjának megemlékezése szerint az ukrán sportoló a Szovjetunió színeiben hatszor is megdöntötte a kalapácsvetés világrekordját.

Az 1986. augusztus 30-án, Stuttgartban elért 86,74 méteres kísérlete a mai napig a valaha volt legjobb dobás.

Deeply mourn the loss of Yuriy Sedykh…

An outstanding two-time Olympic Champion, whose fantastic World record in Hammer Throw (86.74) for 35 years is stll not broken.@worldolympians @WorldAthletics @iocmedia pic.twitter.com/ZBrqW8MeYV

— Sergey Bubka (@sergey_bubka) September 14, 2021

A nyolcvanas évek első felében a kétszeres olimpiai bajnok (1976, 1980) Szjedih honfitársaival, Jüri Tamm-mal és Szergej Litvinovval vívott hatalmas csatát a valaha volt legnagyobb dobásért, előbbi mind a mai napig a világ második legjobb eredményének birtokosa.

Az aktív sportolók közül Szjedih világrekordjához legközelebb a lengyel Pawel Fajdek áll, aki 2015-ben 83,93 métert ért el.

Szjedih az 1988-as szöuli olimpián Litvinov mögött ezüstérmet szerzett, 1991-ben, utolsó világversenyén pedig világbajnok lett. Európa-bajnokságokon háromszor (1978, 1982 és 1986) állhatott a dobogó legfelső fokán.

Юрий Седых – советский легкоатлет, метатель молота. pic.twitter.com/siyXYzwElz

— Зал Славы! (@olympic_legends) July 5, 2018

Az 1991-es világbajnoki cím megszerzése már arra az időszakra esett, amikor a Szovjetunió az összeomlás szélén állt, és az emberek tömegesen külföldre költöztek. Szjedihen egy franciaországi állásajánlat segített.

„35 éves voltam, ebből 15-öt a válogatottban töltöttem. Pörgött a fejem, mert tudtam, nem leszek képes mindig ezen a szinten dobni. És akkor egy francia atlétikai klub meghívott, hogy szerepeljek a színeikben. Gondoltam, miért ne? Ilyen időket éltünk, a sportolók és az edzők megragadtak minden lehetőséget a túlélés érdekében. Utánam Szergej Bubka is Európába ment.

Végül is nem volt világos, hogy mi vár az országra. A sportról nem is beszélve

– nyilatkozta tavaly a Sport24.ru portálnak.

The post Meghalt a kalapácsvetés legendája, akinek világcsúcsa 35 éve megközelíthetetlen first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24sport

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest