Oroszország hónapokkal előre tudhatott az ukránok kurszki behatolásáról

Thumbnail for 6104963

Az orosz katonai vezetés előre tudhatott az ukránok kurszki régióba való betöréséről, és már hónapok óta terveket készítettetek a megakadályozására – írja a Guardian dokumentumok alapján, melyeket az ukrán hadsereg állítólag hátrahagyott orosz állásokból foglalt le.

Amennyiben ez így van, az az oroszok számára még kínosabbá teszi az augusztus eleji ukrán támadást követő, a soraik közt jelentkező zavart. A lappal megosztott dokumentumokból az is kiderül, hogy az oroszok aggódnak a kurszki hadsereg morálja miatt. Az aggodalmakat mélyíthette, hogy egy katona állítólag azután lett öngyilkos a fronton, hogy az orosz hadseregben szolgálás következtében hosszan tartó depresszióba esett.

Az iratok szerint

az egységparancsnokok utasítást kaptak arra, hogy a katonák naponta fogyasszanak orosz állami médiát, hogy fenntartsák a „pszichológiai állapotukat”.

A The Guardian nem tudta függetlenül ellenőrizni a dokumentumok hitelességét, bár azok a valódi orosz hadsereg kommunikációjának jegyeit viselik magukon. Augusztus végén a lap újságírói órákkal azután találkoztak a papírokat lefoglaló ukrán különleges műveleti csapattal, hogy azok elhagyták az orosz területet. A csapat elmondta, hogy orosz belügyminisztériumi, FSZB és hadsereghez tartozó dokumentumokat vittek el a kurszki régióban lévő épületekből, és később egy válogatást is biztosítottak megtekintésre és fényképezésre.

A dokumentumok egy része különböző egységeknek kiosztott nyomtatott parancs, míg mások kézzel írott naplók, amelyek az egyes pozíciókban történt eseményeket és aggodalmakat rögzítik. A legkorábbi bejegyzések 2023 végéről származnak, míg a legfrissebb dokumentumok mindössze hat héttel azelőttről, hogy Ukrajna augusztus 6-án megindította a kurszki régióba való betörését. Az iratok többnyire az orosz 488. motorizált lövészezred egységeiből származnak, elsősorban is a 17. zászlóalj második századából.

Ukrajna kurszki betörése meglepte Kijev nyugati szövetségeseit, illetve sokakat az ukrán elitben is, mivel a művelet tervezése nagyon szűk körben történt. Az orosz katonai dokumentumok azonban hónapok óta írnak a térségbe való lehetséges ukrán behatolásról és Szudzsa, egy már egy hónapja ukrán megszállás alatt lévő 5000-es város elfoglalásáról szóló hírekről.

The post Oroszország hónapokkal előre tudhatott az ukránok kurszki behatolásáról first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest