Megkezdődött a Cupra Terramar sorozatgyártása az Audi győri gyárában

Thumbnail for 6105586

Az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnöke, Michael Breme elmondása szerint mostantól a győri gyár az első, ahol egy „testvérmárka” járművét gyártják. Az új modell termelése hozzájárul a járműgyár magas kapacitáskihasználásához a következő öt évben – emelte ki. Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja tájékoztatása szerint a Terramar ugyanazon a gyártási platformon készül, mint az Audi Q3. Wayne Griffith, a Cupra vezérigazgatója elmondta, hogy a 2018-ban létrehozott márka az iparág leggyorsabban növekvő márkája, hat év alatt világszerte 700 ezer járművet értékesítettek.

Joó István, a Nemzeti Befektetési Ügynökség – HIPA vezérigazgatója beszédében hangsúlyozta: a magyar járműgyártás közvetlenül 150 ezer embernek ad munkát, és a szektorban több mint hétszáz vállalat működik. A szektor erejét és innovációs képességét mutatja, hogy a termékek mintegy 90 százalékát exportálják. 2018 óta a világ autóexportjának 90 százalékát előállító 20 legnagyobb exportőr államokhoz tartozik Magyarország – mondta. Az elmúlt időszak fejlesztéseinek és a közeljövőben elkészülő beruházásoknak köszönhetően néhány éven belül megduplázódhat, és évi egymillió fölé nőhet az idehaza legyártott autók száma – tette hozzá az MTI tudósítása szerint. Az Audi Hungaria fontos stratégiai partner és a magyar járműgyártás legnagyobb beruházója – mondta, hozzátéve: a vállalat alapítása óta mintegy 12 millió euró értékben fektetett be, tavaly pedig több mint 1 millió 600 ezer motort és 170 ezer járművet gyártott. Kiemelte, hogy a Cupra Terramar magyarországi gyártása elismerés a vállalatnak, és mutatja azt, hogy érdemes beruházni Magyarországon.

Az Audi Hungaria korábban azt közölte az MTI-vel, hogy több mint két éve dolgoznak a Terramar integrációján a termelési rendszerbe, a legnagyobb átalakítás a karosszériagyárban történt. A Terramar piacbevezetési darabszáma 3700 lesz, utána naponta mintegy háromszáz darabot gyártanak belőle. A tervek szerint naponta 770 járművet gyártanak, ennek 60 százaléka Audi Q3 lesz, 40 százaléka pedig Cupra Terramar. A Terramar öt különböző hajtáslánccal lesz elérhető három különböző technológiában:

  • benzin,
  • mild hibrid és
  • az új generációs plug-in hibrid.

A benzin- és a mild hibrid motorok is Győrben készülnek. A modell szállítása az idei év utolsó negyedévében kezdődik. A Volkswagen konszern tagja, a spanyol Seat 2010-ben jelent meg a Cuprával, amely 2018-tól lett önálló márka. Az Audi Hungaria Zrt. az Audi konszern tagja, az Audi és Volkswagen konszern központi motorszállítója. 2023-ban 1 660 425 motort és 171 775 járművet gyártott. Győrben közvetlenül több mint 12 ezer embert foglalkoztat, a szolgáltatókkal és a beszállítókkal együtt pedig közel 50 ezret.

The post Megkezdődött a Cupra Terramar sorozatgyártása az Audi győri gyárában first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest