Kamuvideó terjesztése miatt kerülhet bajba Elon Musk

Thumbnail for 6105627

Egy új kaliforniai törvény miatt kerülhet bajba Elon Musk, amely bünteti a választókat megtévesztő, mesterséges intelligenciával alkotott kamuvideók közzétételét és megosztását – írja a TechCrunch. A törvény szeptember 17-én, kedden azonnali hatállyal érvénybe lépett, miután Gavin Newsom kormányzó aláírta a javaslatot.

Newson az X-re írt bejegyzésében arról beszélt, hogy az új szabályozás értelmében nem lehet többé a választásokkal kapcsolatos megtévesztő tartalmakat terjeszteni, és ebbe a kategóriába többek között a deepfake-ek is beletartoznak. Akik mégis közzétesznek vagy megosztanak ilyesmiket, azokat bíró utasíthatja a bejegyzés eltávolítására, de akár pénzbírságot is kiszabhatnak rájuk.

A törvény különösen szigorú azokkal szemben, akik a választásokon résztvevő jelöltekről terjesztenek félrevezető tartalmakat szándékosan.

Ezek közé tartozik Elon Musk is, aki nemrégiben egy Kamala Harris demokrata elnökjelölt kampányreklámját kifigurázó, mesterséges intelligenciával készült videót osztott meg az X-en. A felvételen Harris hangja hallható, amint többek között inkompetens, kizárólag a bőrszíne és a neme miatt indított jelöltnek nevezi magát. Persze Harris szájából sosem hangzottak el ilyen állítások, ezeket a mondatokat számítógéppel generálták.

Newsom kormányzó szerint Musk ezzel átlépte a törvény szabta határokat. Azt is hozzátette, a paródiák természetesen továbbra sem tiltottak Kaliforniában, azonban az ilyen deepfake-ek veszélyeztetik a demokráciát.

A törvény nem vonatkozik azokra a mesterséges intelligenciával létrehozott vagy manipulált tartalmakra, amelyek világosan felhívják a fogyasztóik figyelmét arra, hogy hamis, számítógéppel generált tartalmat látnak.

Kapcsolódó
Elon Musk kamu videót terjeszt Kamala Harrisről

A deepfake technológiával készült videónak amellett, hogy köze sincs a valósághoz, még az X szabályait is sérti.

The post Kamuvideó terjesztése miatt kerülhet bajba Elon Musk first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest