Élő adásban záratta be az izraeli hadsereg az al-Dzsazíra televíziót Ciszjordániában

Thumbnail for 6108523

Izraeli erők hatoltak be az al-Dzsazíra televízió épületébe a megszállt Ciszjordániában, Ramallahban vasárnap kora reggel, élő adás közben – írja a BBC. A katonák egy része maszkot viselt, a nézők pedig élőben nézhették, hogy ahogy átadják a műsorszolgáltató 45 napra történő felfüggesztéséről szóló határozatot. A csatorna ciszjordániai irodavezetője, Válid al-Omari élő adásban olvasta fel azt.

Izrael májusban rajtaütött az al-Dzsazíra názáreti és megszállt kelet-jeruzsálemi irodáin, miután a katari székhelyű, a katari kormány által finanszírozott műsorszolgáltatót nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítette.

Az újságírók ilyen módon történő célba vételének célja mindig az igazság eltörlése és annak megakadályozása, hogy az emberek meghallják az igazságot

– mondta Omari a munkáltatója által közölt megjegyzésekben.

A katonák elkobozták az utolsó mikrofont és kamerát is, illetve kiszorították Omarit az irodából – mondta Mohammad Al-Száfin, az al-Dzsazíra újságírója.

A rajtaütésről a közösségi médiában posztoló Al-Száfin elmondta, hogy a katonák leszedték Shireen Abu Aqla, a csatorna riporterének plakátját is. Őt az izraeli erők ciszjordániai rajtaütéséről tudósítva öltek meg. A csatorna és szemtanúk szerint a palesztin-amerikai riportert az izraeli erők lőtték le. Izrael kezdetben azzal érvelt, hogy egy palesztin lőtte le, hónapokkal később azonban arra a következtetésre jutott, hogy „nagy a valószínűsége” annak, hogy az egyik katonája ölte meg.

Izrael többször is terroristszócsőnek bélyegezte a hálózatot, az Al Jazeera a vádat mindvégig tagadta.

The post Élő adásban záratta be az izraeli hadsereg az al-Dzsazíra televíziót Ciszjordániában first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest