Videó: több mint egy év után tért vissza az űrből két férfi

Thumbnail for 6111727

Földet ért egy űrkapszula, fedélzetén két orosz és egy amerikai űrhajóssal – írja az AFP. A két kozmonauta, Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub rekordnak számító, 374 napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén, Tracy Dyson asztronauta pedig hat hónapig tartózkodott ott.

Ezelőtt az amerikai Frank Rubio töltötte a legtöbb időt az ISS-en, aki 2022-ben a Szojuz MSZ–22 űrhajó meghibásodása miatt ragadt az űrállomáson 371 napra. Az egyhuzamban a legtöbb időt a világűrben töltő ember rekordja viszont továbbra is Valerij Poljakov orosz űrhajósé, aki 1994 és 1995 között 437 napot töltött el a Mir űrállomás fedélzetén.

A 60 éves Oleg Kononyenko mostani útjával ráadásul egy másik világcsúcsot is felállított: eddigi öt űrutazása során összesen 1111 napot töltött a Földön kívül, többet mint bárki más korábban.

A legénység szeptember 23-án landolt a kazahsztáni sztyeppén a Szojuz MSZ–25 kapszulával, helyi idő szerint 16:59-kor. A leszállást élőben közvetítették, a róla készült felvétel alább megtekinthető:

Kapcsolódó
Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták?

Eredetileg egy hétre mentek az űrbe, a NASA azonban most bejelentette, hogy csak 2025 februárjában térnek vissza a Földre a Starliner űrhajó asztronautái. A Nemzetközi Űrállomás azonban nem szálloda, az ott tartózkodóknak számos nehéz feladatot kell naponta elvégezniük. Mutatjuk, miből áll az űrhajósok munkája.

The post Videó: több mint egy év után tért vissza az űrből két férfi first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest