Scholz nem akarja, hogy az ukránok német rakétákkal támadjanak orosz területre

Thumbnail for 6111736

Németországnak nem áll szándékában lazítani a német fegyverek Oroszország elleni használatára vonatkozó korlátozásokon, Kijev sürgetése ellenére sem, mondta Olaf Scholz német kancellár New Yorkban.

A kancellár a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozója előtt azt mondta – az MTI szerint –, hogy a német kormány „nagyon világosan” döntött arról, hogy a rakétáikat ne használják mélyen orosz területen lévő célpontok ellen. „Ezt nem fogjuk megtenni. És erre jó okunk van” – mondta Scholz, aki a világ többi vezetőjével az ENSZ Közgyűlésére utazott, az USA-ba.

Zelenszkij régóta sürgeti a nyugati szövetségeseket, hogy engedélyezzék Ukrajna számára a nagy hatótávolságú rakéták használatát a frontvonal mögötti célpontok, köztük orosz logisztikai központok és katonai támaszpontok elleni támadásra.

A Németország által már leszállított fegyverek közül jelenleg a legnagyobb, 84 kilométeres hatótávval a MARS II rakétavető rendelkezik. Az 56 kilométeres hatótávval rendelkező Panzerhaubitze 2000 önjáró tarack is használatban van az ukrán hadseregben. Berlin mindkét fegyver használatát engedélyezte Kijevnek az északkelet-ukrajnai, harkivi hadműveletben.

Scholz azonban több alkalommal is megtagadta a nagy hatótávolságú precíziós fegyverek leszállítását Ukrajnának, függetlenül a többi NATO-szövetséges döntéseitől. A kancellár nem akar átadni a német Taurus manőverező robotrepülőgépekből, amelyek hatótávolsága mintegy 500 kilométer. Szerinte ez „az eszkaláció nagy kockázatával járna”.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország viszont már mind szállított Kijevnek 300 kilométeres hatótávolságú manőverező robotrepülőgépeket. Ezekben az országokban jelenleg vita tárgya, hogy engedélyezni kellene-e a nagy hatótávolságú fegyverek alkalmazását az orosz területen lévő célpontok ellen.

A téma szerepel Zelenszkij és Joe Biden amerikai elnök e heti, washingtoni találkozójának napirendjén.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt hangoztatta, hogy Oroszország a NATO közvetlen hadba lépésének tekintené, ha a nagy hatótávolságú, nyugati precíziós fegyvereket bevetnék mélyen orosz területen fekvő célpontok ellen.

The post Scholz nem akarja, hogy az ukránok német rakétákkal támadjanak orosz területre first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest