Depresszió a munkahelyen: ilyen károkat okoz (x)

Thumbnail for 6123746

A munkahelyeknek kulcsszerepük lehetne a mentális egészség támogatásában – persze nem kizárólag a humánusság által vezérelve: a dolgozók fizikai és mentális jólléte a termelékenységre is pozitívan hat vissza. Bár a legtöbb esetben valamilyen magánéleti ok, nehéz életesemény húzódik meg a depressziós panaszok mögött, jó tudni, hogy bizonyos foglalkozások nagyobb veszélyt jelentenek a mentális egészségre. Az alapvető szolgáltatásokat nyújtó munkavállalók, mint az egészségügyi dolgozók és a váltott műszakban dolgozók, fokozottan ki vannak téve a stressznek, ami kiégéshez és súlyosabb esetekben öngyilkossági gondolatokhoz vezethet – olvasható az Európai Parlament 2023-as, mentális egészségről szóló jelentésében.

Borús kilátások

A hosszú munkanapok, a bizonytalan foglalkoztatás és az alacsony bérek a munkavállalókra nehezedő pszichés nyomás növekedéséhez és mentális egészségi problémák kialakulásához vezethetnek. A probléma azonban sokáig rejtve maradhat: sok munkavállaló igyekszik titkolni, ha mentális problémával küzd, pedig ez hosszú távon csak ront a helyzeten.

Depresszió és munkahely számokban

362 milliárd forint – ennyire rúg a major depresszió okozta társadalmi kár hazánkban évente, 2021-es adatok alapján. Ez meghaladja a depresszió kezelésének közvetlen költségét.
41 munkanap – megközelítőleg ennyit hiányoznak betegségük miatt a munkájukból a major depresszióval élő betegek a Magyar Pszichiátriai Társaság tanulmánya szerint.
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) előrejelzése szerint 2030-ra a major (unipoláris) depresszív zavar lesz a teljes egészségben megélhető életévek csökkenésének leggyakoribb oka a világon.

Ezek a jelek utalnak depresszióra

Ha a korábban aktív, energikus munkatársunk egy ideje teljesen érdektelen a feladataival kapcsolatban, többet hibázik, mint korábban, több időre van szüksége a feladatai ellátásához, feledékennyé válik vagy elmulaszt határidőket, állandó fejfájásra vagy alvászavarra panaszkodik, illetve jelentős testsúlyváltozást vettünk észre rajta, elképzelhető, hogy depressziós panaszokkal küzd. A gyakoribb késés vagy a betegszabadság gyakoriságának emelkedése is utalhat mentális problémára, ahogy az is intő jel, ha kollégánk az utóbbi időben zárkózottabbá vagy épp ingerlékenyebbé vált.

Ismerjük fel a jeleket!

Ha felismerjük, hogy munkatársunk depresszióval küzd, fontos, hogy erre jól reagáljunk. Az empátia, a támogató hozzáállás és a nyílt kommunikáció sokat segíthet a bizalom kiépítésében. Mérjük fel, hogy honnan kérhetünk támogatást, rendelkezésre áll-e munkahelyi pszichológus, esetleg más szakember. Minden esetben kezeljük bizalmasan a velünk megosztott információkat, biztosítsuk a kollégánkat arról, hogy problémája nem kerül nyilvánosságra. Bátorítsuk arra, hogy kérjen szakszerű segítséget, és fontoljuk meg, hogy átmenetileg dolgozhat-e rugalmasabb munkaidőben. A munkáltatóknak és vezetőknek is érdemes szem előtt tartaniuk, hogy egy kiegyensúlyozott, mentálisan egészséges munkahely hosszú távon termelékenyebb.

Remotiv extra: segít a lélek napsugara

A fenti támogató lépéseken túl az enyhe depresszió tünetei ellen a gyógynövények erejét is segítségül hívhatjuk. A vény nélkül kapható Remotiv extra orbáncfűkivonatot tartalmaz – ezt a gyógynövényt a lélek napsugarának is hívják, és évszázadok óta használják lelki nehézségek esetén. A Remotiv extra igazoltan hatásos az enyhe depresszió kezelésére, enyhíti a belső nyugtalanságot, javítja a hangulatot, fokozza a motivációt.

Phytotec Hungária Bt.

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL
OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT,
VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT,
GYÓGYSZERÉSZÉT!

The post Depresszió a munkahelyen: ilyen károkat okoz (x) first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest