Sára Botond főispán mégsem ül be a közgyűlésbe, felállt a Fidesz budapesti frakciója

Thumbnail for 6125032

Sára Botond végül mégsem ül be a Fővárosi Közgyűlésbe, marad Budapest főispánja – válaszolta a fideszes politikus hivatala a 24.hu-nak. Sinkovics Krisztián Ádám, a XXIII. kerület kormánypárti alpolgármestere pedig már korábban bejelentette, hogy nem veszi fel a mandátumát. Helyüket Gulyás Gergely Kristóf budavári önkormányzati képviselő, és Szepesfalvy Anna budafoki alpolgármester vette át, amivel teljessé vált a Fidesz-KDNP tíz fős Fővárosi Közgyűlési frakciója.

Sára a június 9-ei választás után a Fidesz-KDNP listájának második helyéről jutott be közgyűlésbe, majd fel is vette a mandátumát a hónap végén. A fővárosi képviselőség azonban összeférhetetlen a főispáni poszttal, ezért a politikusnak október 1-ig, az új önkormányzati ciklus kezdetéig döntenie kellett arról, hogy melyik pozícióban folytatja tovább.

A Fidesz parlamenti frakciójához képest fiatalabb átlagéletkorú budapesti képviselőcsoportját Szentkirályi Alexandra, a Vitézy Dávid javára az utolsó pillanatban visszaléptetett főpolgármester-jelölt fogja vezetni. Böröcz László, az I. kerület újonnan megválasztott polgármestere, volt parlamenti képviselő is a Budavári Fideszből érkezik a közgyűlésbe. Továbbá Janó-Veilandics Franciska, Szalai Piroska, Szécsényi Dániel, Havasi Zoltán, Radics Béla, Bőjthe Péter és az új csatlakozók, Gulyás és Szepesfalvy ülnek be a frakcióba.

A jelenlegi főispán 2018-2019 között volt Józsefváros polgármestere, miután a kerület addigi vezetőjét, Kocsis Mátét országgyűlési képviselőnek választották. Sárának azonban csak egy évig sikerült megtartania a kerületet, amikor is Pikó András volt újságíró az ellenzék támogatásával és csupán pár száz szavazattal legyőzte az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson. A fideszes politikus a 2022-es országgyűlési választáson is versenybe szállt a VIII. kerületben, de ekkor is kikapott Jámbor Andrástól, a Szikra Mozgalom ellenzéki összefogás által támogatott jelöltjétől.

A fideszes politikus aztán az idén újra nekifutott a józsefvárosi polgármesteri szék megszerzésének, a felkészüléshez fizetés nélküli szabadságot is vett ki magának, de Pikó a 2019-es eredménynél magabiztosabb különbséggel verte meg ismét. Sárának azonban nem kellett sokáig pozíció nélkül maradnia, ugyanis 2020 év elejével Orbán Viktor kinevezte a fővárosi kormányhivatal vezetőjének, mely pozíciót 2022 nyara óta hívnak főispánnak.

The post Sára Botond főispán mégsem ül be a közgyűlésbe, felállt a Fidesz budapesti frakciója first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest