Érzékeny adatok és sértő megjegyzések szivárogtak ki egy magyar fejvadászcégtől

Thumbnail for 6125233

Egy hiba miatt nyilvánosan elérhetővé vált a Switch IT Fejvadász és Tanácsadó Kft. cég adatbázisa, amely amellett hogy tele volt az érintettek személyes adataival és rájuk vonatkozó, potenciálisan érzékeny adatokkal, sértő megjegyzések is szerepeltek benne, írja a Telex.

A munkakörök szerint listákra osztott adatbázisban nagyságrendileg hétezer név szerepelt, de ezek között voltak ismétlődések is.

A legkésőbbi adatok 2023 márciusából származnak, a hibát pedig feltehetően az okozhatta, hogy egy élő adatokkal feltöltött tesztadatbázist állíthatott véletlenül nyilvánosra a cég egy munkatársa. Az adatszivárgásra egy Reddit-felhasználó hívta fel a figyelmet, aki véletlenül, a saját emailcímére keresve botlott bele egy kódmegosztó oldalon az adatbázisba, amelyben ő is szerepelt.

Azóta a cég addig üres Google-profilján is elkezdtek gyűlni az adatszivárgás miatt érkező egycsillagos értékelések. A listában a cég profiljának megfelelően többségében informatikusok szerepelnek, de többek között építőmérnök, jogász, könyvelő, villanyszerelő, lakatos is található köztük.

Az adatbázisban találni számos belső használatra szánt, etikailag megkérdőjelezhető megjegyzést – például hogy egy-egy munkakereső túl idős, dadog, kövér, bunkó, satöbbi –, de ennél ijesztőbb, potenciálisan érzékeny információk is kikerültek.

Az érintettek neve mellett általában szerepel az emailcímük, a telefonszámuk, a LinkedIn-profiljuk, illetve olyan szakmai részletek is, mint hogy milyen programnyelveket, adatbázis-kezelőket ismernek, milyen az angoltudásuk, hány év tapasztalattal rendelkeznek.

Van, akiről az is kiderül, épp hol dolgozik, és maradna-e ott, vagy nyitott más lehetőségre. Többeknél megtalálható a megjegyzések között az is, hogy az illető hány éves, mi a bérigénye, külföldön él-e, és még sok egyéb. Ez azért is különösen veszélyes, mert megkönnyítheti a célzott adathalász támadások indítását is.

The post Érzékeny adatok és sértő megjegyzések szivárogtak ki egy magyar fejvadászcégtől first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest