„Köszönöm Orbán Balázs bátor szavait” – Bencsik András megvédte Orbán Viktor politikai igazgatóját

Thumbnail for 6125339

Noha Orbán Viktor hibának nevezte politikai igazgatójának szavait 1956-ról, a Demokrata főszerkesztője Bencsik András védelmébe vette Orbán Balázst. Mint az ismert, Orbán Balázs a múlt héten azt mondta:

Pont ’56-ból kiindulva mi valószínűleg nem csináltuk volna azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség.

A miniszterelnök politikai igazgatója kijelentette, hogy az ukrán elnök belevitte az országát a háborús védekezésbe, területeket vesztettek és emberek haltak meg. „Ha minket megkérdeztek volna, akkor mi nem tanácsoltuk volna, azért, mert ’56-ban az lett, ami lett. Mert megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel. Azokat nem lehet csak úgy odadobni mások elé” – fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna ellenáll az orosz agressziónak. Erre később Orbán Viktor azt mondta, hiba volt. Hasonlóan nyilatkozott hétfőn Kövér László házelnök is, szerinte „aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módra viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el”.

Ezzel szemben Bencsik András szerint Orbán Balázs fontos dolgokat mondott ki. „Nem mintha a védelmemre szorulna a miniszterelnök politikai igazgatója, azonban úgy gondolom, vitatott szavai egy fontos történelmi mulasztásra világítanak rá” – kezdte írását a főszerkesztő.

Aztán előadja saját ’56-os értelmezését, amely röviden a Nyugat és Szovjetunió paktumáról, Magyarország átveréséről szól, és a Szuezi-csatornáról. Bencsik hangsúlyozza: „Egyetértek azzal a történészi felfogással, hogy az 1956-os eseményeket csapdaként kell látnunk, amiből a magyarok hősiessége egy időre kitört október 23. és november 4. között. Szűk két hétre beragyogott az igazság Magyarországra, hogy aztán az elnyomás még sötétebb és még kegyetlenebb legyen. Csak az USA propaganda-szócsöve, a Szabad Európa rádió hazudott a közelgő segítségről.”

Magyarország nem kapott semmit 1956-ban – fogalmaz Bencsik.

A történészek máig adósak 1956 teljes és igaz történetének feltárásával. Erre utalhatott Orbán Balázs, amikor azt mondta, “megtanultuk, hogy itt óvatosnak kell lenni, és óvatosan kell bánni a nagyon értékes magyar életekkel». Igen, elveszítettünk 200 ezer nagyon értékes magyar életet. És elszenvedtünk egy borzalmas csapást. Köszönöm Orbán Balázs bátor szavait

– írja Bencsik, a pártállami Népszabadság egykori újságírója, aki 2022 őszén már az Egyesült Államokkal szembeni hadba lépésről is morfondírozott, az RT orosz propagandacsatornának nyilatkozva pedig „igazi fasisztáknak” nevezte az ukránokat.

Azt pedig éppen tegnap írtuk meg, hogy a Telegramon gratulált a Demokrata hetilap 30. évfordulójához Evgeny Sztanyiszlavov, Oroszország budapesti nagykövete Bencsik Andrásnak. „Ma a magyar hazafias értelmiség bástyája, a hazájukat szerető, történelmét ismerő, a jelen problémáit élesen ismerő és a jövőbe bátran tekintő gondolkodó embereké. Személyes megjegyzésként szeretném elmondani, hogy örömömre szolgál a kiadvány hozzáértő és magas szakmai színvonalú csapatával együttműködni, élén Bencsik Andrással, aki gondolkodó ember, az erős Magyarország lelkes támogatója, az államaink és népeink közötti pragmatikus kapcsolatok erősítése mellett, aki iránt őszinte baráti érzelmeket táplálok.”

The post „Köszönöm Orbán Balázs bátor szavait” – Bencsik András megvédte Orbán Viktor politikai igazgatóját first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest