Öt új résszel bővült a Sorsfordítók sorozat, újabb hősöket ismerhetünk meg belőle

Thumbnail for 6126405

Újabb epizódokkal bővült a Sorsfordítók című animációs sorozat az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójához kapcsolódóan – közölte kedden a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) az MTI-vel.

A közleményben azt írták: az animációs sorozat kedden bemutatott öt új része az aradi vértanúkra emlékező nemzeti gyásznaphoz köthető, és olyan személyeket mutatnak be, akik nagy szerepet játszottak a nemzet történetének egyik kulcsfontosságú korszakában.

A tájékoztatás szerint a Sorsfordítók legújabb, három-négyperces részei olyan kivételes személyiségek életébe adnak bepillantást, akik az 1848–49-es események jelentős szereplői voltak: az epizódok Batthyány Lajos, az első magyar miniszterelnök, Maderspach Károlyné, akit Haynau megvesszőztetett, Irányi Dániel márciusi ifjú, Leiningen-Westerburg Károly aradi vértanú és Perényi Zsigmond, az országgyűlés felsőtáblájának alelnöke alakját elevenítik fel.

A Sorsfordítók 11–15. részeit a Corvin mozi nagytermében mutatták be, majd Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, Kovács Emőke, Gulyás Adrienn és Hermann Róbert történészek, valamint Kedves Gyula hadtörténész tartottak beszélgetést a teremben lévő négyszáz középiskolással.

A NÖRI hangsúlyozta: kiemelten fontosnak tartják, hogy a magyarság legnagyobb hőseinek példáját és üzenetét érthető és befogadható módon hozzák közel a mai fiatalokhoz.

Az új epizódok a Sorsfordítók YouTube-csatornáján láthatók.

The post Öt új résszel bővült a Sorsfordítók sorozat, újabb hősöket ismerhetünk meg belőle first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest