Átvette az űrállomás vezetését az űrben rekedt asztronauta

Thumbnail for 6128552

A Boeing Starliner űrhajója még június 5-én indult útnak, fedélzetén Sunita Williams és Butch Wilmore asztronautákkal. A küldetés eredetileg körülbelül 8 napos lett volna, végül azonban a két űrhajós 8 hónapot fog az ISS-en tölteni, járművük meghibásodása miatt. Előbbi azonban bizonyára már kevésbé bánja ezt, ugyanis komoly előléptetést kapott, írja a Futurism.

Williams szeptember végén letette esküjét, és átvette a Nemzetközi Űrállomás irányítását. Az 59 éves űrhajós másodszor fogja vezetni az ISS-t, a megbízást pedig Oleg Kononenko orosz kozmonautától vette át. Kononenko honfitársával, Nikolai Chubbal és Tracy Dyson NASA űrhajóssal a kinevezés napján elhagyta a fedélzetét, és Szojuz MS-25 kapszulájukkal már földet is értek Kazahsztánban.

A 71. expedíció sok mindent tanított mindannyiunknak az alkalmazkodásról. Sok váratlan dolog történt, de ti valahogy mégis mindent megoldottak. Befogadtatok minket Butch-csal, és már mindketten a család része vagyunk. Köszönünk mindent!

– mondta Willams, leköszönő kollégáinak címezve.

Miután a Starliner utasok nélkül visszatért a Földre, már a SpaceX feladata, hogy visszahozza az űrállomáson rekedt asztronautákát. A Crew Dragon kapszula négy helyett csak két űrhajóssal indult el néhány napja az ISS felé, azóta pedig sikeresen dokkolt is. Williams és Wilmore februárban térhet haza.

Kapcsolódó
Mit csinálnak egész nap az űrben rekedt asztronauták?

Eredetileg egy hétre mentek az űrbe, a NASA azonban most bejelentette, hogy csak 2025 februárjában térnek vissza a Földre a Starliner űrhajó asztronautái. A Nemzetközi Űrállomás azonban nem szálloda, az ott tartózkodóknak számos nehéz feladatot kell naponta elvégezniük. Mutatjuk, miből áll az űrhajósok munkája.

The post Átvette az űrállomás vezetését az űrben rekedt asztronauta first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest