Gigantikus hitelt venne fel a kormány a MÁV miatt, megszólalt Lázár jobbkeze

Thumbnail for 6128776

Újra a vasútra került a magyar közlekedéspolitika egyik fókusza, de ez kétarcú helyzet, mert egyszerre kihívás és lehetőség is – közölte Csepreghy Nándor, és Építési és Közlekedési Minisztérium miniszter-helyettese jelentette ki a tárca vasútfejlesztési terveinek ismertetésekor.

A politikus a vg.hu tudósítása alapján a V-Híd Magyar Vasút konferencián kifejtette: új együttműködésre van szükség az érintettek között, amihez az akarat megvan, a források mixe viszont nem megfelelő, elsősorban az uniós források visszatartása miatt.

A miniszter-helyettes emlékeztetett: egy olyan ország nem szankcionálhatja a közútfejlesztést, amelynek GDP-ja erősen az autógyártáshoz kapcsolódik.

Mindazonáltal most a vasútfejlesztésnek kell előtérbe kerülnie.

Érkezhet a hitel

Ám addig is, amíg nem kerülnek nyugvópontra azok a viták a magyar kormány és az uniós vezetők között, amelyek miatt nem érkeznek az uniós források – a pénz visszatartásának fő kárvallottja a vasút –, elkezdődik a tízéves vasútfejlesztési politika megvalósítása.

Egy 1-1 milliárd eurós program magyar forrásból és az Európai Beruházási Banktól várt hitelből valósulna meg. A kormány már beadta a banknak a hitelkérelmét, hónapokon belül döntés várható. Ez része lesz a teljes, 10 milliárd eurós, átfogó fejlesztésnek, amelynek első szakaszában

  • közel 2000 kilométer pálya újul meg,
  • 119 kilométeren megszűnnek a lassújelek
  • és korszerű forgalomirányítást vezetnek be.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: olyan pontokon lesz beavatkozás, amelyeknél az intézkedésektől multiplikátorhatás várható. Az akciótervben megfogalmazott sürgősségi lépések főleg járműbeszerzéseket jelentenek: használt nyugati személykocsik vásárlásról van szó. A régi rendszerbe azonban nem öntünk pénzt, ezért a MÁV új vezetése feladatául adta Lázár János miniszter a társaság átszervezését és áramvonalasítását.

Már elindult a vasút megújulása

A MÁV átszervezése során fel kell számolni a közlekedési párhuzamosságokat, és érvényt szerezni a szinergiáknak. 2025 januáról létrejön az egységes nemzeti közlekedési vállalat, amely

  • pályavasúti,
  • személyszállító,
  • és személyszállító szolgáltató

egységből áll.

Tevékenységét a MÁV Zrt. fogja majd össze. Az új MÁV Személyszállító Zrt. létrejötte mellett azonban megmaradnak az eddigi márkanevek, azaz a MÁV, a Volán és a HÉV. Az integráció célja nem létszámcsökkentés, hanem a hatékonyságnövelés – szögezte le a miniszter-helyettes.

The post Gigantikus hitelt venne fel a kormány a MÁV miatt, megszólalt Lázár jobbkeze first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest