Kapitalista rémálom lett a cukorbetegeknek szánt gyógyszerből, amit fogyásra kezdtek használni

Thumbnail for 6133775

A csodaszerek iránti igény folyamatosan jelen van a világban, és időről időre felbukkan valamilyen egzotikus növényi készítmény vagy innovatív gyógyszer a súlycsökkentők vagy öregedésgátlók területén. Ami tíz évvel ezelőtt a növekedési hormon volt, az most egy – a vércukorszint csökkentése által – a cukorbetegség kezelésére kifejlesztett, szemaglutid hatóanyag tartalmú gyógyszer.

Ez utóbbi azonban új korszakot jelent, hiszen a közösségi média gyógyszerpiacra gyakorolt hatása még sosem volt akkora mértékű és olyan hosszan tartó, mint az Ozempic esetében.

A szert, ami képes csökkenteni a magas vércukorszintet, sokan használják fogyásra, ugyanis csökkenti az étvágyat. A készítmény tömeges, nem engedélyezett fogyasztószerként való alkalmazása 2 évvel ezelőtt indult el a TikTokon, és globális mértékű problémát okozott a gyógyszerellátási láncban. Ennek eredményeként még a fejlett országokban is beszerzési problémák merültek fel, a hiányt kihasználva pedig illegális internetes forgalmazók is megjelentek, akik veszélyeztetik a betegeket és fogyasztókat.

Ezen jelenséget vizsgálták nemrégiben amerikai együttműködéssel a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának munkatársai, a kutatás pedig felhívja a figyelmet az ellenőrizetlen forrásból rendelt és felügyelet nélkül alkalmazott gyógyszerek egészségkárosodást okozó hatásaira, valamint a potenciális csalásokra. Dr. Vida Róbert, a Gyógyszerésztudományi Kar docense szerint utóbbi esetben többnyire nem érkezik meg az ígért termék, és eltűnnek a pénzünkkel, előbbi esetben a nem megfelelő hatóanyagtartalom miatt akár túladagolás kockázata is felmerülhet.

(JENS KALAENE / DPA / AFP

Mit kell tudni a szerről?

Az Ozempic 2016-ban kapta meg az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának (FDA) forgalomba hozatali engedélyét cukorbetegség kezelésére, majd ugyanezen javallatra az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) 2018-ban kapott engedélyt, ezt követően vezették be az európai piacokra, Magyarországon is ekkor vált elérhetővé.

Érdemes megjegyezni, hogy nem ez volt az első ilyen készítmény, ugyanis néhány évvel korábban már megjelentek a liraglutid tartalmú készítmények. Annak ellenére, hogy a szemaglutid hatóanyagból készült gyógyszer időközben tabletta formában is forgalomba került, az injekciókkal kapcsolatos placebo hatás – vagyis hogy a fogyasztók jobbnak és erősebb hatásúnak éreznek egy injekciós készítményt a tablettához mérten – az injekciós készítmények iránti igény növekedéséhez.

Dr. Vida Róbert lapunknak elmondta, a liraglutid és szemaglutid hatóanyagok között hatásmechanizmus tekintetében nincs különbség, és a hatás is hasonló, de az utóbbinál markánsabb és hosszabb ideig tart. A legfontosabb különbség az adagolási gyakoriság, hiszen a liraglutid készítményeket napi egyszer, míg a szemalgutid készítményeket heti egyszer szükséges adagolni.

Mivel a liraglutid készítmények korábban váltak elérhetővé, így az áruk is kedvezőbb a szemaglutid tartalmú termékekhez képest.

Így működik

A szemaglutid egy GLP-1-analóg. A GLP-1 egy olyan fiziológiás hormon, amely többféle szerepet tölt be a glükóz- és étvágyszabályozásban, valamint a szív- és érrendszerben. A glükóz- és étvágyszabályozó hatásait a hasnyálmirigyben és az agyban található GLP-1 receptorokon keresztül fejti ki. A szemaglutid magas vércukorszint esetén oly módon csökkenti a vér glükózszintjét, hogy stimulálja az inzulinelválasztást és csökkenti a glükagonelválasztást, valamint késlelteti a gyomorürülést étkezést követően. Ezen felül az étvágy általános csökkentésével mérsékli az energiabevitelt, miképpen csökkenti a testtömeget és a testzsírtömeget is. A készítmény kapcsán pozitív szív- és érrendszeri hatásokat is említenek, ám ezek bizonyítására további vizsgálatokat kell folytatni.

A gyógyszerekhez való hozzáférhetőséget több minden befolyásolja, és az egyes országok között is jelentős eltérések figyelhetők meg. Míg számos országban különösebb korlátozás nélkül elérhetők, addig Svájcban például testzsírindexhez kötik azok kiadását. Idehaza csak belgyógyászati, endokrinológiai képesítéssel rendelkező kezelőorvosok dönthetnek a készítmények felírásáról, háziorvos tehát csak ilyen ajánlással adhatja ki őket receptre. Hovatovább, csak akkor írhatók fel, amennyiben életmód-terápia és metformin-kezelés, legalább 3 hónapig tartó, alkalmazása ellenére a megfelelő szénhidrátanyagcsere-helyzet nem volt elérhető.

A szakember lapunknak azt is elmondta, hogy az Ozempic adagolása fokozatosan történik az alkalmazási előirat alapján, általában 0,25 mg adaggal kezdik, hetente egyszer injekciózva a bőr alá.

Ez az alacsony dózis nem terápiás, hanem a szervezet alkalmazkodására szolgál, hogy csökkentse az emésztőrendszeri mellékhatások – például a hányinger – kockázatát. Az ajánlások szerint nagyjából 4 hét után növelhető az adag 0,5 milligrammra hetente egyszer. Ha szükséges, további 4 hét után az adag 1 milligrammra emelhető, hetente egyszeri alkalmazással. Egyes esetekben még tovább növelhető 2 milligrammra is. Az elsőként választandó és számos generikumként elérhető metformin kezeléssel ellentétben egy új, innovatív hatóanyagú gyógyszer esetében magasabb költséggel is kell számolnia a betegeknek, mely egy 0,25 milligrammos Ozempic készítmény esetén a 35 ezer forintot is meghaladhatja.

Van, akinek ez is belefér

Bár jól látható, hogy a terápia nem tartozik a legolcsóbbak közé, az Egyesült Államokban rengetegen kezdték el használni és híresztelni a szert a vagyonos, sok követővel bíró celebek közül. A közösségi médiában napról napra emelkedik azoknak a videóknak a száma, amelyek előtte-utána képeken mutatják be, micsoda eszméletlen súlycsökkenést könyvelhettek el az Ozempic hatására, ám az esetek jóval kisebb százalékában láthatunk valóban elhízott, cukorbetegségben szenvedő pácienseket a videókon, és leginkább az enyhén túlsúlyos hölgyek dicsekednek a fogyási eredményeikkel.

A készítményt gyártó dán Novo Nordisk óriási profitot könyvelhet el évről évre a termék népszerűsége nyomán: mióta az EU-ban megjelent az Ozempic, több mint ötszörösére nőtt a gyógyszergyártó részvényeinek értéke.

Ráadásul nem a koppenhágai központú cég az egyetlen, amely komolyan profitál a sikertermékből, az amerikai Eli Lilly vállalat hasonló hatásmechanizmusú gyógyszere, a Mounjaro 2022-es, FDA által történt engedélyezése óta a cég szintén közel megnégyszerezte a részvényárait.

A PTE Gyógyszerésztudományi Karának docense szerint ez azonban nem feltétlen jó irány a gyógyszerfejlesztésben, hiszen az a trend – amelyet a pandémia pár évre felfüggesztett, de most mindennél erősebben terjed –, hogy a gyógyszergyártók több pénzt és fejlesztést fordítanak globálisan életmód gyógyszerekre, mint antimikrobás készítmények fejlesztésére.

A fenyegető járványok és a nagymértékű antibiotikum-rezisztencia korában ez felelőtlenségnek tűnik

– mondta Vida Róbert.

BEHNOUSH HAJIAN/SCIENCE PHOTO LI / AFP Illusztráció a gyógyszer működéséről.

Hiába azonban az éves szinten dollármilliárdokban mérhető profit, a szigorú gyógyszerpiaci szabályozások okozta rugalmatlan rendszer nem tud azonnal reagálni a megnövekedett igényekre, hiszen pár gyártó kezében koncentrálódik a piac. A megnövekedett kereslet és ellátási zavar pedig egyre több feketepiaci szereplő számára tette vonzóvá a szemaglutid tartalmú készítmények területét.

Ennek elterjedtségét jól mutatja a PTE GYTK Gyógyszerészeti Intézet digitális egészségügyi kutatócsoportjának és amerikai kutatótársainak tesztje, amelyben a Google és a Bing keresési listáin jól szereplő, népszerű weboldalakat vizsgálták, és próbavásárlásokat folytattak. Mint kiderült, majdnem minden második (42 százalék) szemaglutid hatóanyagú szert kínáló webshop illegális online patikákhoz tartozik, és az általuk árult termékek komoly egészségkárosító hatással bírhatnak szennyezettségük, illetve nem megfelelő hatóanyag-tartamuk miatt. Márpedig mivel 2024 júliusában idehaza 31 585 Ozempic készítményt adtak el, és jelenleg hiány tapasztalható – a várakozások szerint legalább novemberig –, vélhetően

sokan megpróbálhatnak alternatív forrásokat keresni.

Vida Róbert hangsúlyozta, minden gyógyszeres terápia esetén fontos, hogy az egészségügyi szakember ajánlásával és felügyeletével, biztonságos forrásból beszerzett gyógyszerészkészítménnyel valósuljon meg. Lehetnek ugyanis olyan állapotok, amikor a készítmények súlyos mellékhatásokat okoznak.

Az Ozempic ellenjavallt például az 1-es típusú cukorbetegség és diabeteses ketoacidosis esetén. Óvatosság szükséges továbbá akut hasnyálmirigy gyulladás, vesekárosodás, pangásos szívelégtelenség, illetve diabeteses retinopathia esetén. Gyermekek, serdülők és várandós vagy szoptató anyáknál pedig még nem vizsgálták a készítmény biztonságosságát, így az alkalmazás egyáltalán nem javasolt.

Nincs új a nap alatt

Mivel a szemaglutid-alapú termékek újdonságnak számítanak a piacon, így a hosszú távú hatásaikkal kapcsolatos információink is végesek. A kutatók azonban próbálják feltárni, hogy milyen felhasználási módjai, hatásai lehetnek még a szernek, amihez a gyógyszerkészítmény folyamatos piaci monitorozása is nagymértékben hozzájárul. Vida Róbert szerint nem kizárt, hogy hamarosan idehaza is elérhetővé válik kardiológiai indikációban (szívbetegségek kezelésére) is szemaglutid készítmény, ugyanis az FDA az Egyesült Államokban tavasszal engedélyezte az első szemglutid készítményt (Wegovy) az elhízással összefüggő szív- és érrendszeri problémákra.

A szakember szerint az indikáció ilyen gyors ütemű bővülése az ellátási problémák elhúzódó jelenségét is magukkal vonhatják, így a gyógyszerhiány megértése és a megelőzése irányába tett lépések átgondolása is szükségessé vált.

A gyógyszerrel kapcsolatos állati és humán vizsgálatok pozitív hírei miatt sokan csodaszerként hivatkoznak a készítményre, a szakember azonban óvatosságra int ebben az esetben is. A korábban említett növekedési hormon mellett ugyanis számos más olyan anyagnak tulajdoníthatnak öregedést gátló vagy súlyos betegségeket gyógyító hatást, melyeket nem erre vizsgáltak, vagy egyáltalán nem vizsgáltak be: erre emlékeztetnek a 10-15 éve történt ezüstkolloid mérgezések.

Jaap Arriens / NurPhoto / AFP

A csodaszerekre való igény és a közösségi média találkozása a lapunknak megszólaló szakember szerint olyan jelenséget hozott létre, amely mind a fogyasztókra, mind a szakemberekre hatással van az egészségügyben és gyógyszerellátásban. A folyamatos ellátási problémák és a készítmény árképzése is számos egyenlőtlenségre világított rá a hozzáférhetőséggel kapcsolatban, mely már az amerikai döntéshozók figyelmét is felkeltette, és arra szólították fel a gyártót (Novo Nordisk), hogy a kiemelkedően drága, havi szinten 969 dolláros (közel 350 ezer forintos) Ozempic-kezelés árát mérsékeljék.

A becslések szerint egyébként a vállalat csak az Ozempic és a Wegowy készítményekből 50 milliárd dolláros profitot érhetett el az elmúlt években. Az tehát jól látható, hogy a jelenség nem fog gyorsan megszűnni, így a gyógyszerengedélyezés és finanszírozási rendszer felülvizsgálata mellett a betegek és fogyasztók tudatossága a legfontosabb.

The post Kapitalista rémálom lett a cukorbetegeknek szánt gyógyszerből, amit fogyásra kezdtek használni first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest