Önkormányzat-kivéreztetés: itt az újabb elvonás terve

Thumbnail for 6135418

Ez éves szinten bő 1300 milliárd forint, ám ebből több mint 300 milliárdot már elvontak – szolidaritási adó címén – az iparral rendelkező településektől, hogy aztán csak kevesek által ismert módon osszák azt vissza más önkormányzatoknak.

A MÖSZ elnöke szerint ezen felül tervezik átcsatornázni az adóbevétel egy részét már a jövő évtől. A cél az, hogy térségi fejlesztési feladatokat finanszíroztassanak központi akaratra, figyelembe véve az önkormányzati adóztatásra vonatkozó jogszabályi kötöttségeket. Erre egyébként az önkormányzatok a bevételeik átlag 10 százalékát tudják már csak fordítani, minden más bevételük a működésre megy el, ami egy kapaszkodó ahhoz, hogy meg tudjuk becsülni, mekkora nagyságrendet érinthet az újabb intézkedés.

A látszólag fából vaskarika javaslatról bővebben beszél adásunkban Gémesi György, aki a júniusi választási eredmény ismeretében nyugodt képviselő-testületi munkára számít Gödöllőn a most induló öt éves ciklusban. A főváros helyzetét már nehezebbnek látja, de szerinte Karácsony Gergely ki fogja tölteni a mandátumát, és a politikai logika is azt diktálja, hogyha nem is az adásunk rögzítését követő napon tartott közgyűlési alakuló ülésen, de később a helyettesekről is megállapodás szülessen.

Beszéltünk még a kormány fogalomtárába bekerült gazdasági semlegességről és a konnektivitásról, hogy ezek a varázsszavak bírnak-e tartalmi elemekkel, vagy valójában üres fogalmak, amik a kormány kényszerhelyzetét próbálják elleplezni.

The post Önkormányzat-kivéreztetés: itt az újabb elvonás terve first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest