Megkezdődött a római Trevi-kút felújítása, az év végéig nem lehet majd igazán jó fotót készíteni róla

Thumbnail for 6137914

Hétfőn elindult a római Trevi-kút felújítási projektje, aminek során a turisták a szökőkút medencéje fölé épített átjárón csodálhatják meg a római műemléket – írja az MTI, Róma főpolgármesterére, Roberto Gualtierire hivatkozva.

A látogatók kedvéért a következő hetekben üveglapokat helyeznek a medence fölé, így a műtárgy azokban a hetekben is látható marad, melyek során a szakemberek a műemlék sokszor pénzérmékkel teli alsó részének tisztítását és renoválását végzik.

A szökőkút Federico Fellini Édes élet (1960) című filmje nyomán vált igazán népszerűvé, amiben Anita Eckberg csalogatja a vízbe Marcello Mastroiannit.

A Poli-palota déli homlokzatára Niccolò Salvi által tervezett, 1732 és 1762 között született (a munkát 1751-től már Guiseppe Pannini irányította) mű egy sűrűn látogatott gyalogosnegyedben található, és rendkívüli mikroklíma-feltételeknek van kitéve, így invazív növényzet, valamint mészkőlerakódás alakult ki rajta – közölte a felújítás okaként a városvezetés, amely hozzáfűzte:

a kút vizét leeresztik, de a rituális pénzbedobás (egy kosár segítségével) természetesen folytatódhat.

Róma kísérleti jelleggel korlátozni fogja az átjárón egyszerre áthaladó látogatók számát, így a munkák során az mindvégig biztonságos marad, de a rendszer abban is segít, hogy a város újabb adatokhoz jusson, és még jobb megoldást találjon a túlturizmus hatásaira.

A Trevi-kutat az elmúlt években naponta 10–12 ezer ember kereste fel, ez a szám pedig a jövőben megváltozhat, hiszen a korábbi tervek szerint belépődíjhoz kötnék a látogatást, egy a látványosság közvetlen környezetét felölelő, fizetős zónát létrehozva.

Az olasz főváros az eddiginél is jóval több, 30 millió látogatóra számít 2025-ben, a jubileumi szentévben.

The post Megkezdődött a római Trevi-kút felújítása, az év végéig nem lehet majd igazán jó fotót készíteni róla first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest