Nyugdíj és Nők 40: lényeges kérdést tisztáztak a szolgálati időről

Thumbnail for 6139785

A szolgálati idő mértéke, hossza meghatározó jelentőségű a nyugdíj jogosultság és a nyugdíj összege szempontjából is, ezért mindenkinek érdeke, hogy minél több szolgálati időt gyűjtsön aktív élete folyamán.

A szolgálati idő elsősorban keresőtevékenységgel szerzett biztosítási jogviszony alapján keletkezik. De vajon van-e mód arra, hogy akkor is szerezzünk szolgálati időt, amikor nincs biztosítási jogviszonyunk, mert nappali tagozatos felsőfokú tanulmányokat folytatunk? – tette fel a kérdést a portálon Molnárné Balogh Márta, tb-szakértő.

Íme a megoldások

Hogy a lehetőségek közül melyikkel lehet élni, az a tanulmányok időpontjától függ. A meghatározó dátum ebben az esetben 1998. január 1. Azért ez az időpont, mert 1998. január 1-je előtt a nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok ideje szolgálati időnek minősült az öregségi nyugdíjra való jogosultsághoz, utána azonban már nem.

A nyugdíjtörvény szerint szolgálati időként kell figyelembe venni az öregségi nyugdíj esetén az 1998. január 1-je előtt felsőoktatási intézményben nappali képzésben folytatott tanulmányok idejét legfeljebb a képesítés megszerzéséhez a tanulmányok folytatása idején szükséges mértékben. A hozzátartozói nyugellátás esetén ez a tanulmányi idő az 1998. január 1-jei időpontra tekintet nélkül, azaz jelenleg is szolgálati időnek számít.

A felsőfokú tanulmányokkal szerzett szolgálati idő a tanulmányok kezdetét magában foglaló hónap első napjától a tanulmányok végét magában foglaló hónap utolsó napjáig tartó időszak, beleértve a két egymást követő tanulmányi időszak közötti tanulmányi szünet idejét is.

Van egy másik megoldás is

A másik lehetőség a megállapodás kötés szolgálati idő szerzése céljából a felsőfokú tanulmányok idejére. A nyugdíjbiztosítási igazgatási szerveknél felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejének (ideértve a doktorandusz képzést is) szolgálati időként történő elismerésére megállapodás köthető.

A megállapodás hatósági szerződésnek minősül. A megállapodást a kedvezményezett személy javára a járulék fizetés átvállalásával más személy vagy szerv is megkötheti.

A megállapodás alapján fizetendő nyugdíj járulék mértéke 22 százalék, alapja a minimálbér összege.

A 22 százalékos nyugdíj járulék fizetésével, a minimálbér alapul vételével köthet megállapodást szolgálati idő szerzése céljából az a nagykorú személy, aki a felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében folytatott tanulmányok idejét kívánja szolgálati időként elismertetni.

Megállapodás-kötéssel teljes értékű szolgálati idő szerezhető.

Arra viszont figyeljünk, hogy a nők negyven év jogosultsági idővel történő kedvezményes öregségi nyugdíjára való jogosultságnál továbbra sem lehet azonban szolgálati idő szerzésére kötött megállapodással jogosultsági időt szerezni, tehát

az egyetemi idő így sem növelheti a jogosultsági időt.

Mint a Nők 43 bevezetéséről elterjedt hír kapcsán lapunk tisztázta: a Nők 40-re való jogosultság meghatározásakor nem veszik figyelembe jogosító időként a a szakmunkásképzésben és a felsőoktatásban eltöltött, egyébként szolgálati időként elismerhető éveket. A hírt egyébként a Pénzügyminisztérium kacsának minősítette.

The post Nyugdíj és Nők 40: lényeges kérdést tisztáztak a szolgálati időről first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest