Nincstelen zsidómentő lett a kőgazdag náciból

Thumbnail for 6140701

Oskar Schindler német üzletember 50 éve, 1974. október 9-én hunyt el. Ő az egyetlen ember, aki egykor náci párttag volt, mégis sírhelyet kapott a jeruzsálemi Sion-hegyen található katolikus temetőben – írja a Múlt-kor.

Kém és náci párttag volt

Schindler 1908-ban született jómódú családba. Városát az első világháború után elcsatolták az Osztrák-Magyar Monarchiától, így fiatalkorának nagy részét az újonnan alakult Csehszlovákiában töltötte. 27 évesen csatlakozott a csehországi német kisebbséget összefogó, náci szimpatizáns Szudétanémet Párthoz, majd a német titkosszolgálatnak kezdett dolgozni.

A cseh hatóságok kémkedés vádjával elfogták és halálra ítélték, de szerencséjére az 1938-ban bevonult német hadsereg szabadon engedte. Schindler hálából azonnal csatlakozott is a náci párthoz.

Ez után a német megszállás alatt álló Lengyelországba költözött, és egy csapásra gazdag üzletember lett. Schindler azonban nem szimpatizált a zsidók üldöztetésével, a gyárában dolgozó zsidó munkásokat pedig úgy védte, hogy értékes ajándékokkal vesztegette meg a közeli koncentrációs tábor vezetőjét.

Mindenét elvesztette

Mikor a Vörös Hadsereg benyomult a megszállt lengyel területekre, Schindler gyárát evakuálni kellett Brünnlitz városába, ami a „Schindler-zsidóknak” egyet jelentett a megsemmisítéssel. Munkadójuk viszont egy hosszú listát készített, és az azon szereplők Auschwitz helyett Brünnlitzbe kerültek, esélyt kapva a túlélésre.

Schindler több mint ezer embert vetetett nyilvántartásba, a felvett személyeket pedig értékes, nélkülözhetetlen munkaerőként jelölte meg, megtévesztve az SS embereit. Annak érdekében, hogy teljes családokat mentsen meg a gázkamrától, az időseket 20 évvel fiatalabbnak, a gyermekeket pedig felnőttként tüntette fel.

A náci Németország összeomlása után Schindler elvesztette minden vagyonát és menekülnie kellett. Az elszegényedett férfinak és feleségének az egykori munkások és üldözöttek gyakran jelentős pénzösszegek átutalásával segítettek.

Schindler 66 éves korában, 1974. október 9-én hunyt el májelégtelenségben. A Holokauszt Áldozatainak és Hőseinek Izraeli Emlékhatósága 1963-ban a „Világ Igaza” kitüntetésben részesítette. Végső kívánsága az volt, hogy Jeruzsálemben temessék el, hiszen ahogy mondta: „A gyermekeim itt vannak…”.

Kapcsolódó
Ezért égették a nácik Erich Kästner könyveit

Erich Kästner a „polgári humanizmus” elkötelezett képviselője, nem véletlenül dobálták máglyára az ő műveit is az 1933-as náci könyvégetések idején. Magyarországon is támadták, főművének kiadására pedig a legutóbbi időkig várni kellett.

The post Nincstelen zsidómentő lett a kőgazdag náciból first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest