Orbán Viktor öccse is benne volt a kiszivárgott hangfelvétel elkészítésében, ami egy elszámolási vita miatt kerülhetett ki

Thumbnail for 6141412

A Telex kiderítette az Orbán Viktor öccséről kiszivárgó hangfelvétel keletkezésének körülményeit. A portál csütörtöki cikke szerint Orbán Áron egyik barátjával, Garay B.-vel együtt ment el a Miniszterelnöki Kabinetirodában dolgozó Héjj Dávid miniszterelnöki biztoshoz. Az épületbe csak Orbán Áron ment be, Garay B. a sógorával együtt az autójában maradt. Ő készítette a felvételt, de ehhez Orbán Áron aktív segítsége is kellett: a két férfi folyamatos telefonkapcsolatban állt egymással, Garay így tudta felvenni Orbán Áron és Héjj Dávid beszélgetését.

Garay B. elismerte a Telexnek, hogy a felvételt Orbán Áronnal együtt ő készítette. Mint mondta, „önvédelemből”. Garay arra utalt ezzel, hogy korábban Héjj letagadta a miniszterelnöknél, hogy Orbán Áronnal nála jártak, ezért úgy döntöttek, ezúttal rögzítik a beszélgetést, így biztosítva be magukat.

Orbán Viktor testvére azért kereste fel Héjj Dávidot, mert meggyőződése volt, hogy egy általa ellenlábasnak nevezett üzletasszony, B. Radosztina el akarja lehetetleníteni. Mindezt Orbán öccse arra alapozta, hogy állítása szerint a nő megfenyegette őt. Másrészt pedig azért gondolta így, mert állítása szerint a Külgazdasági- és Külügyminisztériumhoz tartozó konzulok „blokkolják” a C típusú vízumkérelmeit, amelyek rövidebb idejű, legfeljebb 90 napos tartózkodásra jogosítják tulajdonosaikat a schengeni térségben. Márpedig Orbán Áron meggyőződése, hogy B. Radosztina irányítja a vízumokat intéző konzulokat, sőt, az egész külügyminisztériumot is – legalábbis ezt fejtegette Héjjnak.

A Telex megtudta azt is, hogy a hangfelvétel nyilvánosságra kerülése egy olyan elszámolási vita következménye, amelyek epicentrumában Garay és M. János áll. A portál szerint bő tíz évvel ezelőtt M. János egy volt olajos vállalkozóval, F. Gyulával közösen egy áfacsalásra szakosodott hálózatot üzemeltetett, és M. János belekóstolt a cigarettacsempészetbe is.

Garay és M. János ezután a külföldi munkaerő toborzási piacon kezdett el tevékenykedni és abban bíztak, hogy Orbán Áron – már csak a neve miatt is – olyan ajtókat tud kinyitni, ami főnyereménynek, de legalábbis komoly előnynek számít majd ezen a piacon. A nemzetgazdasági érdek érvényesülésének elősegítése – Garayék ezzel a szöveggel házaltak.

A Telex szerint a feladatokat így osztották le:

M. János vitte a pénzügyeket, Garay az ügylet jogi részét. Orbán Áronnak pedig az a feladat jutott, hogy ő volt Orbán Áron.

Garayék körül nem is a D vízumok igénylésekor kezdett el fogyni a levegő, hanem azután, hogy a schengeni, úgynevezett C vízumokkal kezdtek el „ügyeskedni” – ráadásul ehhez már Orbán Áron is a nevét adta. Ehhez kell a meghívólevél, amit Orbán Áron az általa vezetett cége, a Multi Shoot Rt. nevében intézett – írja a lap. Ahogy arról a Népszava alapján mi is beszámoltunk: a Multi Shoot Zrt. vietnámi állampolgárokat iskolázott be a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kétnapos életmentő tanfolyamára. A Telex forrásai szerint Orbán Áronék nemcsak a PTE-vel, de más egyetemekkel is szerződtek az országban. Az ügyletet Garay tárgyalta le az egyetemekkel. A lap kiemeli: a C vízumokkal való ügyködés miatt kezdték el a hatóságok blokkolni a kérelmeket. Azon túl, hogy a konzulok egy idő után nem hagyták jóvá a C vízumra vonatkozó kérelmeiket, úgy tudja a lap, hogy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság is vizsgálódni kezdett. Állítólag azért, mert külföldről kaptak olyan jelzést, hogy egy vietnámi állampolgárt valahol az EU-ban „lekapcsoltak”, az illetőnél pedig a Multi Shoot meghívólevele volt.

A csapat ügyleteire ugyanakkor a nyilvánosságban talán sosem derül fény, ha egy elszámolási vita miatt nem romlott volna meg a viszony M. János és Garay között.

The post Orbán Viktor öccse is benne volt a kiszivárgott hangfelvétel elkészítésében, ami egy elszámolási vita miatt kerülhetett ki first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest