Ukrajna szerint visszaverték az orosz támadásokat a kulcsfontosságú Toreckben

Thumbnail for 6141416

A túlerőben lévő ukrán erők visszaverték az orosz csapatok támadásait Toreckben – közölte a kijevi hadsereg szerdán késő este. Ez a donyecki város ukrán szempontból kulcsfontosságú tranzitútvonalon helyezkedik el, ezért kedden nagy riadalmat keltett, hogy az orosz csapatok betörést hajtottak végre, és a város belső részén utcáról-utcára zajló harc bontakozott ki.

A 2014 óta frontvonalban lévő Toreckben utcai harcok dúltak, az orosz csapatok előrenyomultak, „teljesen lerombolták” az épületeket és az infrastruktúrát – közölte Anasztaszija Bobovnyikova, az ukrán hadsereg luhanszki műveleti csoportjának szóvivője a Reuters szerint. A szóvivő az orosz műveletet a felperzselt föld taktikája kifejezéssel jellemezte.

A torecki hegytető elfoglalása katonai elemzők szerint lehetővé tenné az orosz hadsereg számára, hogy tovább szűkítse azt az utánpótlási vonalat, amely összeköti az ukrán erőket a keleti területek nagy részének műveleti hátországával.

Az orosz erők ezzel egyidejűleg nyomást gyakorolnak a stratégiai jelentőségű Pokrovszk városára is, amely ennek az útvonalnak a másik végén fekszik, és elfoglalása katonai elemzők szerint katasztrofális következményekkel járna az ukrán védekezés szempontjából.

Toreckben a háború előtt mintegy hatvanezer ember élt, ebből valamivel több, mint ezren maradtak. Az ő evakuálásuk rendkívül nehéz a válogatás nélküli orosz támadások miatt – ismertette a helyzetet az ukrán katonai szóvivő.

Az orosz hadsereg előrenyomulása Donbászban – így a korábbi keleti védőbástya, Vuhledar múlt heti elfoglalása is – figyelmeztető jel, hogy az oroszok hatalmas fölényben vannak mind létszámban, mind pedig munícióban az ukrán védőkkel szemben. Ukrajna ezért is szorul nagyban a nyugati szövetségesektől érkező katonai szállítmányokra.

The post Ukrajna szerint visszaverték az orosz támadásokat a kulcsfontosságú Toreckben first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest