Így nyúlna bele a kormány a nyugdíjpénztári megtakarításokba

Thumbnail for 6147728

Jövőre – és a tervek szerint csak jövőre – az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat adómentesen lehetne feltörni lakáscélú felhasználás esetén. A Portfolio az NGM közleményére hivatkozva írta, hogy már el is indult az ezzel kapcsolatos jogszabálytervezetről a társadalmi egyeztetés.

A tervezet néhány alapelvet rögzít ezzel kapcsolatban:

  • a megtakarítások lakáscélú felhasználása extra, opcionális lehetőség lesz, arról az érintett saját belátása szerint, szabad választása alapján dönthet,
  • a megtakarítások felhasználására csak 2025-ben, átmenetileg, egy éven keresztül lenne lehetőség,
  • a lakáscélú felhasználás ebben az egy évben adómentes lenne.

Az adómentesség azért fontos, mert az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat eddig 10 év letelte előtt nem lehetett feltörni, csak ha a pénztártag a 10 év letelte előtt vonult nyugdíjba (de ekkor is 15 százalékos szja volt a tőkére). Teljesen adómentesen legalább 10 év letelte után és nyugdíjba vonulás esetén lehetett csak hozzáférni a megtakarításokhoz.

Azt is pontosítanák, mit jelent a lakáscélú felhasználás (Magyarországon):

  • lakáscélú hitel- vagy kölcsönszerződés törlesztése, illetve önrészének támogatása,
  • lakások korszerűsítése, felújítása,
  • a lakás a pénztártag, vagy házastársa, gyereke legalább részleges tulajdonában legyen.

A korszerűsítésnél, felújításnál meghatározott anyagok, és eszközök számláit lehetne elszámolni utólag, akár három alkalommal is.

Mint írtuk, a kormány arra számít, hogy 300 milliárd forint (azaz a 2100 forintnyi nyugdíjpénztári vagyon körülbelül 14 százaléka) mozdulhat meg az intézkedés hatására.

A Bankmonitor a közelgő önkéntes nyugdíjpénztári változás apropóján összehasonlította a 2010-es magán-nyugdíjpénztári átalakítást és a jövőre várható ÖNYP-változást, arra keresve a választ, hogy most akkor ismét „ellopják-e” a nyugdíjpénztári megtakarításokat, vagy sem.

The post Így nyúlna bele a kormány a nyugdíjpénztári megtakarításokba first appeared on 24.hu.

Tovább az erdeti cikkre:: 24.hu

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest